Je potřeba na tento "lék" myslet s předstihem. Ráno na Nový rok se vám určitě nebude chtít stát u plotny a vyvařovat. Ideálně si polévku připravte den předem.
Někdo sází na silný masový vývar, který je potřeba vařit několik hodin, aby měl dostatečnou sílu. Maso vkládejte do studené vody a vařte při velmi mírném varu. Zeleninu, kterou jste vařili s masem, do polévky nedávejte, je rozvařená a všechnu svou chuť už předala polévce. Zvlášť si nakrájejte syrovou čerstvou zeleninu, ideálně na tenké nudličky a orestujte ji na másle lehce dokřupava. Potom ji vložte spolu s nakrájeným masem do hotové polévky.
Mezi další vyzkoušené vyprošťováky patří oblíbená česnečka, zelňačka nebo čočková polévka. Dobře fungují i ostřejší asijské polévky, které v těle rozproudí krev.