Suroviny
- bílé kysané zelí 400 g
- brambory 300 g
- klobása 100 g
- slanina 100 g
- cibule 1 ks
- zakysaná smetana 200 ml
- máslo 20 g
- hladká mouka 1 lžíce
- mléko 50 ml
- sůl
- pepř
- kmín
- bobkový list
- nové koření
Voňavá kyselica je to nejlepší na ukonejšení těla mučeného kocovinou uhnanou na silvestra nebo při tancovačce po mikulášském jarmeku ve Valašských Kloboukách. Na opačné, slovenské straně Bílých Karpat se dělá její příbuzná, kapustnica. Rozeznáte je na první pohled: kyselica je bílá, kapustnica má načervenalý odstín díky přidané paprice.
Postup přípravy
- Do většího hrnce dejte vařit zelí i s nálevem a hrnkem vody, ve druhém, s osolenou vodou a kmínem, na kostičky pokrájené brambory. Do hrnce se zelím přidejte ještě několik bobkových listů a pár kuliček nového koření. Když jsou brambory skoro měkké, přidejte je i s vodou do většího hrnce k zelí.
- Orestujte na kostičky nakrájenou slaninu, cibuli a na kolečka nakrájenou klobásu. V troše mléka rozkvedlejte lžíci mouky, vlijte do hrnce a důkladně rozmíchejte. Pak přidejte osmaženou cibulku, klobásu a slaninu. Za občasného míchání nechte probublávat asi čtvrt hodiny. Nakonec odstavte z plotýnky a dochuťte zakysanou smetanou, případně solí a pepřem.
Připravte si výbornou zelňačku s klobásou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE