Suroviny
- vepřové sádlo 50 g
- slanina 100 g
- cibule 150 g
- česnek 1 palice
- hovězí vývar 1 litr
- brambory 300 g
- kmín (drcený )
- majoránka (sušená )
- vejce 2 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Na rozehřátém sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidejte najemno nasekaný česnek a krátce orestujte. Zalijte hovězím vývarem, přidejte oloupané brambory na kostičky, drcený kmín, sůl a pepř.
- Vařte na mírném plameni přibližně 30 minut do změknutí brambor.
- Nakonec přidejte rozšlehaná vejce, majoránku a vše ještě krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem.
- Krutony: Chleba nakrájejte na malé kostičky a osmažte dozlatova na sádle.
- V případě, že nechcete smažit, můžete opéct krutony nasucho v předehřáté troubě. Troubu předehřejte na 200 °C a krutony pečte zhruba 8 minut dozlatova.
PRIMA TIP: Suroviny kupujte ideálně s logy kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Poté budete mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny od prověřených výrobců, chovatelů a farmářů.
Staročeská česnečka se slaninou, vejcem a chlebovými krutony 12 Zdroj: Akademie kvality