Akademie kvality

Staročeská česnečka se slaninou, vejcem a chlebovými krutony

Moje hodnocení
10x

Naprostá klasika. Tak by se dala jednoduše popsat tato česneková polévka, která si drží už po generace pevné místo v tradiční české gastronomii. Vydatné jídlo, které oceníte například při pobytu na chalupě díky krátkému času přípravy.

4 porce
60 minut
česká

Suroviny

Krutony

Postup přípravy

  1. Na rozehřátém sádle orestujte najemno nakrájenou cibuli a slaninu. Přidejte najemno nasekaný česnek a krátce orestujte. Zalijte hovězím vývarem, přidejte oloupané brambory na kostičky, drcený kmín, sůl a pepř.
  2. Vařte na mírném plameni přibližně 30 minut do změknutí brambor.
  3. Nakonec přidejte rozšlehaná vejce, majoránku a vše ještě krátce povařte. Dochuťte solí a pepřem.
  4. Krutony: Chleba nakrájejte na malé kostičky a osmažte dozlatova na sádle.
  5. V případě, že nechcete smažit, můžete opéct krutony nasucho v předehřáté troubě. Troubu předehřejte na 200 °C a krutony pečte zhruba 8 minut dozlatova.

PRIMA TIP: Suroviny kupujte ideálně s logy kvality, jakými jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Poté budete mít jistotu, že kupujete kvalitní potraviny od prověřených výrobců, chovatelů a farmářů.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Akademie kvality


Přečtěte si také

Recepty