Je jasné, že k vaření je nesmysl používat vzácná či archivní vína, ale také rozhodně nepoužívejte "patoky" za pár korun, které by chuti jídla spíše uškodily. Ideální je podlévat jídlo vínem, které pak budete pít.
Obecně platí, že tmavá masa se párují s červeným vínem a světlé maso či ryby se podlévají vínem bílým. Existují ale i výjimky. Pokud připravujete například kohoutka na víně, podlijte ho červeným.
Víno musí přijít do pokrmu jako jedna z prvních ingrediencí. To znamená osmahnout zeleninu určenou jako základ, přidat stanovené množství vína, varem zredukovat na 1/3 původního množství a pak přidávat ostatní přísady a ředit určeným vývarem, pokud připravujete omáčku.
S vínem se dá v kuchyni skvěle experimentovat. Dá se totiž použít nejen k masu a sýrům. Zajímavé jsou i kombinace se zeleninou a ovocem. Zkuste třeba delikátní hrušku na víně.
A zde už je náš výběr nejlepších receptů s vínem:
Připravila: Klára Michalová