Všestranné pomelo: Kulinářská lahůdka i zásobárna zdraví

Ve světě citrusových plodů se pomelo vyznačuje svou majestátností. Často je přehlíženo ve prospěch menších druhů, jako jsou pomeranče a citrony, přesto si tento tropický plod zaslouží pozornost pro svou jedinečnou chuť, všestrannost v kuchyni a úžasné zdravotní přínosy.

Co je pomelo?

Pomelo, vědecky známé jako Citrus maxima nebo Citrus grandis, je největším citrusovým plodem v čeledi routovité. Pochází z jihovýchodní Asie, zejména ze zemí jako Čína, Malajsie a Thajsko, a postupně získává popularitu po celém světě díky své sladké a kyselé chuti. Pokud jste ho nikdy neochutnali, představte si sladší grapefruit.

V kuchyni

Pomelo je skvělé jako samostatná svačina. Množství dužiny z jednoho plodu vystačí na více porcí, proto ho skladujte oloupané v uzavřené krabičce v lednici a postupně odebírejte.

Kulinární možnosti pomela jsou různorodé, což z něj činí oblíbenou surovinu v mnoha jídlech. Zde jsou některé způsoby, jak tento lahodný plod začlenit do vaření:

  1. Čerstvé saláty: Dílky pomela přidávají do salátů osvěžující citrusovou chuť. Kombinujte je se zeleným listovým salátem, avokádem, červenou cibulí a citrusovým dresinkem pro svěží a výživné jídlo.
  2. Kombinace s mořskými plody: Sladká a mírně kyselá chuť pomela se skvěle hodí k mořským plodům. Použijte ji v ceviche, v salátech s mořskými plody nebo s tuňákem, případně ho podávejte ke grilovaným rybám.
  3. Salsy a omáčky: Na kostičky nakrájené dílky pomela smíchejte s koriandrem, jalapeños, červenou paprikou a šťávou z limetky, čímž vznikne pikantní salsa, která doprovodí grilované maso nebo tacos.
  4. Dezerty: Dílky pomela můžete použít k ozdobení dezertů, jako je pavlova, ovocné dortíky nebo dokonce jako ozdoba na krémové dezerty, jako je panna cotta. Ze šťávy můžete připravit netradiční curd.
  5. Koktejly a nápoje: Čerstvou šťávu z pomela můžete použít v koktejlech, nealkoholických koktejlech nebo s ní ochutit vodu.

Zdravotní přínosy

Kromě své kulinářské přitažlivosti nabízí pomelo řadu zdravotních výhod, což z něj činí cenný doplněk stravy:

  • Bohatý na vitamín C: Pomelo je bohaté na vitamín C, silný antioxidant, který podporuje imunitní funkci, syntézu kolagenu a pomáhá bojovat proti poškození volnými radikály v těle.
  • Vysoký obsah vlákniny: Jedno pomelo poskytuje významné množství vlákniny, která podporuje trávicí ústrojí, reguluje stolici a pomáhá při kontrole hmotnosti tím, že podporuje pocit sytosti.
  • Nízký obsah kalorií: Navzdory své sladké chuti má pomelo relativně nízký obsah kalorií a minimální obsah tuků, což z něj činí bezvýhradný svačinový doplněk nebo přídavek do jídel pro ty, kteří sledují svůj příjem kalorií.
  • Bohaté na antioxidanty: Pomelo obsahuje různé antioxidanty, jako jsou flavonoidy, limonoidy a beta-karoten, které pomáhají snižovat záněty, snižují riziko chronických onemocnění a chrání buňky před poškozením.
  • Hydratace: S vysokým obsahem vody pomáhá pomelo udržovat celkovou hydrataci, udržuje pokožku zdravou a pomáhá tělu optimálně fungovat.

Závěrem lze říci, že pomelo není jen lahodným ovocem, ale také výživnou lahůdkou s mnoha kulinárními možnostmi. Ať už ho konzumujete čerstvé, jako šťávu nebo ho začleníte do jídel, tento tropický poklad dodá vašim pokrmům chuťový zážitek a dávku zdravotních přínosů.

Zdroj: healthline.com, autorský text

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty