Suroviny
- hovězí loupaná plec 1–1,5 kg
- slanina (špalíčky na špikování)
- bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- jalovec
- tymián
- červené víno 200–300 ml
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- špek
- mrkev 1 ks
- cibule 1 ks
- celá skořice 1 svitek
- řapíkatý celer 1 řapík
- cukr 1 vrchovatá lžíce
- česnek 2 stroužky
- rajský protlak 1 lžíce
- jíška (máslo + hladká mouka)
Připravte hovězí na divoko podle návodného videoreceptu s Těhotným kuchařem
Upečeme si hovězí pečeni „na divoko“ s masem, který se rozpadá na jazyku.
Postup přípravy
- Do rendlíku hoď bobkový list, celý pepř, nové koření, jalovec a tymián. Nasucho ho projeď po dně, až se vůně rozvinou, a zalej červeným vínem. Nech přejít varem a vychladnout.
- Tady mám kus loupaný hovězí plece. Protknul jsem ji slaninou, osolil, opepřil a svázal provázkem. Šup s tím do misky, zalít zchladlým nálevem, zavíčkovat a nechat 24 hodin odležet.
- Druhý den maso vyndáš a osušíš papírovou utěrkou, ať ti to moc neprská. Do hrnce dej vyškvařit špek a maso nech z každý strany takový 2 minutky zatáhnout. Dělej to s láskou, vrátí se ti to na chuti.
- Zataženou loupačku si vyndej stranou a do hrnce jebni mrkev. Po pár minutách přidej cibuli, osol to, přihoď kus skořice a pokračuj v restování. Následuje řapíkatý celer, míchačka opejkačka. Pak přidej cukr a nech to zkaramelizovat.
- Přihoď oloupaný česnek a projeď ho v hrnci. Pak přijde na řadu dobrý rajčatový protlak, který zarestuješ. A teď tam nalej ten nálev, v kterým se maso marinovalo. Přiveď k varu, vlož tam masiště, zalej to hovězím vývarem tak, aby bylo maso aspoň ze dvou třetin ponořený.
- Přivést k varu, poklička a do trouby na 160 °C asi na 2 hodiny. V tom litinovým hrnci je to rychlejší, já to měl za hodinu a 40 minut měkký jako dort.
- Maso vyndej z hrnce a uchovej ho v teple. Omáčku si přelej přes cedník a lžící z toho vymačkej co nejvíc dobrot.
- Přecezenou omáčku hoď zpátky do hrnce a přiveď k varu. Podle potřeby zahusti připravenou máslovou jíškou. Přidávej ji postupně, ať to nepřeženeš. Můžeš sebrat tvořící se pěnu, ať to máš čistý. Provař 20 minut a dochuť podle potřeby.
- Skvěle to hraje s rýží nebo třeba s karlovarským knedlíkem. Když tomu dáš tu správnou péči, bude po jídle kuchař zavolán před krále.

Vyzkoušejte také tradiční znojemskou omáčku s hovězím masem podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Znojemská omáčka s hovězím