Zákulisí restaurací typu all you can eat: Strategie a triky majitelů pro úspěch a zisk

Restaurace „sněz, co můžeš“ se staly neodmyslitelnou součástí moderního restauračního průmyslu. Tyto podniky nabízejí neomezenou konzumaci jídel za pevnou cenu, což láká mnoho lidí hledajících pestrý výběr jídla za výhodnou cenu. Jak se však tento koncept vyvinul a stal se populárním po celém světě?

Koncept bufetů „sněz, co můžeš“ (známý také jako All You Can Eat) má kořeny v několika regionech světa. V americké restaurační kultuře se bufety staly populární již v 19. století jako rychlý a cenově dostupný způsob stolování. Zákazníci si mohli vybrat z široké škály jídel, která byla snadno dostupná a připravitelná ve velkém množství. Tento trend se brzy rozšířil i do jiných částí světa, včetně Evropy a Asie, kde existovala bohatá kultura sdílení jídla.

Jak to celé funguje

Bufety „sněz, co můžeš“ fungují na základě jednoduchého principu. Zákazníci si za pevnou cenu mohou vybrat a konzumovat neomezené množství jídel a pokrmů, které jsou k dispozici v samoobslužném baru. Tento koncept zákazníkům umožňuje vyzkoušet různé druhy jídla, objevovat nové chutě a mít větší výběr při stravování.

Provozovatelé většinou zákazníkům nabídnou menší talíře, aby eliminovali nedojedené porce. To samé platí u sklenic na pití. Zákazník si tak jde přidat několikrát a má tak pocit, že toho snědl opravdu hodně.

Podobným způsobem funguje i koncept running sushi. Vy ale zvládnete připravit sushi doma podle návodného videoreceptu

Strategie sněz, co můžeš

Ekonomika těchto podniků spočívá v různých faktorech. Restaurace často počítají s vysokou návštěvností, která jim umožňuje vydělat. Provozovatelé těchto restaurací nejsou zavázáni pevným jídelním lístkem a optimalizují své náklady na suroviny a přípravu jídel, aby dosáhli lepších ziskových marží. Marketingová strategie pak sází na lákavé heslo, že každý může sníst, co hrdlo ráčí. V lidech to tak vyvolává pocit, že se najedí více, než kdyby si objednali pouze jedno jídlo.

V samoobslužném prostředí bufetů mají zákazníci svobodu vybrat si, na co mají chuť. Tento faktor poskytuje pocit kontroly a autonomie při rozhodování o svém jídle. Člověk tak může nezávisle ochutnávat a přidávat si, co je pro něj nejlepší.

Nevýhody konceptu sněz, co můžeš

Přestože tento druh restaurací má svá lákadla a výhody, existují také některá úskalí.

  • Kvalita jídel: V bufetech All You Can Eat se někdy upřednostňuje kvantita před kvalitou jídel. Kvůli rychlému odběru jídla a uspokojení velkého počtu zákazníků se v kuchyni nemusí dostatečně věnovat péči a detailům při přípravě pokrmů, což může ovlivnit jejich chuť a kvalitu.
  • Plýtvání jídlem: Kvůli neomezené konzumaci může docházet ke zvýšenému plýtvání jídlem. Zákazníci si mohou brát větší množství, než jsou skutečně schopni sníst. Pak se nesnědené zbytky musí vyhodit. Zákazník by tak měl vždy myslet dopředu, kolik doopravdy dokáže zkonzumovat.
  • Omezení výběru: I když bufety nabízejí široký výběr jídel, někdy může docházet k omezení některých položek. Není vždy zaručeno, že všechny oblíbené pokrmy budou k dispozici, což může být zklamáním pro některé zákazníky.
  • Hygienická otázka: Při samoobslužném konceptu je obtížné udržet konstantní hygienu a prevenci kontaminace potravin. Zákazníci by měli být obezřetní a dbát na dodržování hygienických návyků. Personál se pak nevyhne častému kontrolování, zda je na stolech vše čisté a v pořádku.

Zdroj: mashed

Oblíbeným jídlem v českých jídelnách typu sněz co můžeš jsou francouzské brambory. Vyzkoušejte náš prověřený recept na českou klasiku

Kompletní recept najdete ZDE

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty