Suroviny
- velké mrkve 8 ks (asi 850 g)
- avokádový olej 1 lžíce
- granulovaný česnek 1 lžička
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvý koriandr (nemusí být)
Curry dip
- natural kešu ořechy, namočené 1/2 hrnku
- červená curry pasta 1 a 1/2 lžíce
- tamari sójová omáčka 1 lžíce
- šťáva z limetky 2 lžíce
- granulovaný česnek 1/2 lžičky
- červené chilli vločky 1/2 lžičky
- zázvor 1/2 lžičky
- Voda 1/4 hrnku
Postup přípravy
- Kešu ořechy nechte namáčet ve studené vodě, nejlépe den předem. Dejte je do malé misky, zalijte vodou a nechte odležet. Pokud nemáte čas, dejte je odležet do horké vody, zatímco se dělá mrkev.
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Mrkve očistěte a nakrájejte na tenké dlouhé hranolky. Přesuňte je do velké mísy a promíchejte s avokádovým olejem, granulovaným česnekem, solí a pepřem. Na dva plechy dejte pečicí papír a rozložte na ně hranolky, tak aby ležely v jedné vrstvě a nepřekrývaly se.
- Pečte asi 20 minut, poté hranolky promíchejte/otočte a pečte dalších 15 minut.
- Zatímco se hranolky pečou, připravte omáčku. Všechny ingredience vložte do mixéru a na nejvyšší výkon mixujte, až bude směs hladká.
- Upečené hranolky posypte nasekaným koriandrem a podávejte s dipem k namáčení.