Tajný trik profesionálů, jak připravit ty nejkřupavější hranolky jako v restauraci

Kdy by nemiloval hranolky! Dokřupava usmažené hranolky z čerstvých brambor jsou známkou dobře vedené restaurace. Pokud si stejnou kvalitu chcete dopřát i v domácím prostředí, zapomeňte na zmražené polotovary a nechte se vést naším návodem s jedním důležitým trikem.

V čem tedy ten zázrak spočívá? Trik je v použití studeného oleje, který dejte do hlubokého, ideálně litinového hrnce ve vyšší vrstvě, do něj dejte nakrájené brambory (ano správně, do studeného…) a nastavte vysokou teplotu. Jak se olej postupně zahřívá, brambory pomalu měknou a provaří se, a nakonec, až bude olej opravdu rozpálený, zhnědnou a získají křupavou kůrku.

Pokud se obáváte, že při této metodě bude jídlo mastnější, není třeba se bát. Brambory sice v tuku stráví mnohem delší dobu než při využití tradiční metody, ale výsledné hranolky nechutnají mastně, a ve skutečnosti mají dokonce nižší obsah tuku. Brambory totiž postupným vařením ztrácejí méně povrchové vlhkosti, a díky této šetrné metodě absorbují méně oleje.

Ale pozor! Nezkoušejte tuto techniku smažení zastudena s ničím, co je obalené v těstíčku nebo v trojobalu. Aby se zatáhlo, potřebuje rozpálený olej.

Jednoduchý recept na hranolky smažené v oleji se studeným startem

  1. Kilo a půl neoloupaných, ale omytých brambor nakrájejte na hranolky o hraně asi 0,75 cm.
  2. Do velkého litinového hrnce dejte brambory a zalijte je studeným olejem s vyšším kouřovým bodem, ideálně arašídovým nebo řepkovým.
  3. Hrnec dejte na sporák, zvyšte teplotu a vařte, dokud olej nedosáhne varu, asi 5 minut.
  4. Pokračujte ve vaření bez míchání, dokud brambory nezačnou zlátnout a povrchu začne být křupavý, asi 15 minut. Obsah hrnce promíchejte kleštěmi a za občasného míchání smažte dozlatova a dokřupava dalších 5 až 10 minut.
  5. Hranolky přendejte děrovanou lžící na plechy vyložený pečicím papírem, aby se odsál přebytečný olej. Poté je dochuťte solí a podávejte.

Zdroj: www.americastestkitchen.com; zdroj foto: iStock

Klára Michalová

Autor článku

Klára Michalová

Všechny články autora

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty