Suroviny
- batáty 700 g (2 větší kusy)
- mletá uzená paprika 1 lžička
- chilli 1/2 lžičky
- olivový olej 2 lžíce
- sůl 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
Dip
- avokádo (zralá) 2 ks
- hladkolistá petržel 1 hrst
- bílý jogurt (3,5 % tuku) 100 g
- limetková šťáva
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty očistěte kartáčem (neloupejte!) a odstraňte z nich nožem všechny nedokonalosti a nečistoty. Ostrým nožem batáty rozpulte a nakrájejte na proužky. V míse je následně smíchejte s uzenou paprikou, chilli, olivovým olejem, solí a špetkou pepře.
- Obalené batáty rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180–190 °C 25–28 minut dozlatova.
- Než se batáty upečou, stihnete akorát připravit dip. Avokáda zbavte slupky a pecky. Dužinu rozmixujte společně s čerstvou petrželkou, jogurtem, solí, pepřem a limetkovou šťávou. Dip dejte před podáváním ještě na chvilku do lednice.
Batátové hranolky s avokádovým dipem Zdroj: Jíme zdravě po celý rok