Velikonoční vaječná hrudka – pozdrav ze Slovenska

Moje hodnocení
26x

U našich nejbližších sousedů je letitou tradicí takzvaná velikonoční hrudka, leckde nazývaná také syrec nebo syrek. Jde o takzvaný vaječný sýr, trochu podobný vaječné tlačence. Zdravá a vtipná tradiční pochoutka z východní části země, s kořeny v pravoslavných komunitách, se podává s pečivem nebo na chlebu, skvělá je doplněná strouhaným křenem, pažitkou nebo drobně nakrájenou jarní cibulkou.

12 porcí
30 minut
slovenská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mléko vlijte do silnostěnného většího kastrolu a rozmíchejte v něm vejce. Osolte a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu.
  2. Jakmile se vytvoří sraženina a oddělí se tekutina, sraženinu přesuňte do cedníku vyloženého namočenou vyždímanou utěrkou. Přes utěrku důkladně vymačkejte zbylou tekutinu, utěrku pak zavažte, navlečte na rukojeť vařečky a nechte důkladně vykapat, třeba přes noc, nad velkou mísou nebo dřezem.
  3. Hrudku potom podávejte krájenou na plátky k pečivu, s křenem, pažitkou či cibulkou.

PRIMA TIP: K hrudce, která sama má velmi jemnou chuť, můžete přidat i různé bylinky nebo ji doplnit i pikantnějšími drobnostmi jako jsou olivy či feferonky. Často se podává ve formě jednohubek při velikonočním pohoštění a vhodně zkompletuje třeba chuť pikantních uzenin.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty