Suroviny
- plnotučné mléko 1 litr
- vejce 10 ks
- sůl
Postup přípravy
- Mléko vlijte do silnostěnného většího kastrolu a rozmíchejte v něm vejce. Osolte a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu.
- Jakmile se vytvoří sraženina a oddělí se tekutina, sraženinu přesuňte do cedníku vyloženého namočenou vyždímanou utěrkou. Přes utěrku důkladně vymačkejte zbylou tekutinu, utěrku pak zavažte, navlečte na rukojeť vařečky a nechte důkladně vykapat, třeba přes noc, nad velkou mísou nebo dřezem.
- Hrudku potom podávejte krájenou na plátky k pečivu, s křenem, pažitkou či cibulkou.
PRIMA TIP: K hrudce, která sama má velmi jemnou chuť, můžete přidat i různé bylinky nebo ji doplnit i pikantnějšími drobnostmi, jako jsou olivy či feferonky. Často se podává ve formě jednohubek při velikonočním pohoštění a vhodně zkompletuje třeba chuť pikantních uzenin.
Vyzkoušejte i recept na jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE