redakce Prima FRESH

Velikonoční vaječná hrudka – sváteční pozdrav ze Slovenska

Moje hodnocení
32x

U našich nejbližších sousedů je letitou tradicí takzvaná velikonoční hrudka, leckde nazývaná také syrec nebo syrek. Jde o takzvaný vaječný sýr, trochu podobný vaječné tlačence. Zdravá a vtipná tradiční pochoutka z východní části země s kořeny v pravoslavných komunitách se podává s pečivem nebo na chlebu, skvělá je doplněná strouhaným křenem, pažitkou nebo drobně nakrájenou jarní cibulkou.

12 porcí
30 minut
slovenská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Mléko vlijte do silnostěnného většího kastrolu a rozmíchejte v něm vejce. Osolte a za stálého míchání přiveďte k mírnému varu.
  2. Jakmile se vytvoří sraženina a oddělí se tekutina, sraženinu přesuňte do cedníku vyloženého namočenou vyždímanou utěrkou. Přes utěrku důkladně vymačkejte zbylou tekutinu, utěrku pak zavažte, navlečte na rukojeť vařečky a nechte důkladně vykapat, třeba přes noc, nad velkou mísou nebo dřezem.
  3. Hrudku potom podávejte krájenou na plátky k pečivu, s křenem, pažitkou či cibulkou.
PRIMA TIP: K hrudce, která sama má velmi jemnou chuť, můžete přidat i různé bylinky nebo ji doplnit i pikantnějšími drobnostmi, jako jsou olivy či feferonky. Často se podává ve formě jednohubek při velikonočním pohoštění a vhodně zkompletuje třeba chuť pikantních uzenin.

Vyzkoušejte i recept na jednoduchou vajíčkovou pomazánku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty