Suroviny
- droždí (čerstvé ) 40 g
- cukr krupice 5 lžic
- mléko (vlažné ) 500 ml
- vejce 1 ks + 1 na potření
- máslo (rozpuštěné ) 150 g
- hladká mouka 1 kg
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Droždí nechte se lžící cukru vzejít ve 100 ml vlažného mléka. Mouku prosejte do mísy, přidejte zbylé mléko, do kterého jste rozšlehali vejce, cukr, sůl a máslo. Vlijte vzešlé droždí a vypracujte těsto.
- Vykynuté těsto znovu prohněťte na pomoučené ploše a rozdělte ho na větší a menší část. Teď záleží na tom, jak chcete pasku tvarovat a zdobit: z větší části můžete vytvořit bochánek, z menší válečky a ty splést do věnce, který položíte na bochánek. Válečky můžete vytvořit i z větší části těsta, splést je, stočit a obtočit věncem z válečků z menší části těsta.
- Pasku položte na plech (nebo ji vložte do formy) a nechte na teplém místě půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 150 °C. Vykynutou pasku potřete rozšlehaným vajíčkem, vložte do trouby a pečte 40 až 50 minut, vyzkoušejte vpichem špejle, zda je těsto propečené. Pokud povrch rychle hnědne, pasku zakryjte volně položeným alobalem.
PRIMA TIP: Paska se podává o velikonoční neděli a pondělí, a jelikož není příliš sladká, slouží místo chleba k šunce, klobáse či vajíčkům!
Východniarska veľkonočná paska Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD
Vyzkoušejte také recept na klasický kynutý mazanec podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE