Východniarska veľkonočná paska

Moje hodnocení
5x

Paska je slovenskou odpovědí na mazanec či různé jiné pletence a bochánky, které doprovázejí křesťanské Velikonoce v různých zemích. Název je nepochybně řecký a na Slovensko, resp. jeho východní část se dostal s přistěhovalci pravoslavného vyznání. Je z jednoduchého kynutého těsta, ale pýchou každé hospodyně je nádherné zdobení z pletenců těsta, často ve tvaru kříže, či složité splétání.

10 porcí
120 minut
slovenská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Droždí nechte se lžící cukru vzejít ve 100 ml vlažného mléka. Mouku prosejte do mísy, přidejte zbylé mléko, do kterého jste rozšlehali vejce, cukr, sůl a máslo. Vlijte vzešlé droždí a vypracujte těsto.
  2. Vykynuté těsto znovu prohněťte na pomoučené ploše a rozdělte ho na větší a menší část. Teď záleží na tom, jak chcete pasku tvarovat a zdobit: z větší části můžete vytvořit bochánek, z menší válečky a ty splést do věnce, který položíte na bochánek. Válečky můžete vytvořit i z větší části těsta, splést je, stočit a obtočit věncem z válečků z menší části těsta.
  3. Pasku položte na plech (nebo ji vložte do formy) a nechte na teplém místě půl hodiny kynout. Troubu předehřejte na 150 °C. Vykynutou pasku potřete rozšlehaným vajíčkem, vložte do trouby a pečte 40 až 50 minut, vyzkoušejte vpichem špejle, zda je těsto propečené. Pokud povrch rychle hnědne, pasku zakryjte volně položeným alobalem.

PRIMA TIP: Paska se podává o velikonoční neděli a pondělí, a jelikož není příliš sladká, slouží místo chleba k šunce, klobáse či vajíčkům!

Další skvělé recepty ze slovenské kuchyně najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty