Pravdou je, že v dnešní době hojnosti jíme maso mnohem víc, než bylo v historii i v době ne tak dávné zvykem. Maso bylo vždy více nákladnou surovinou a běžně se jedlo třeba jen jednou týdně. Dnes naopak není neobvyklé, že si k snídani dáme chleba se šunkou, k obědu moravského vrabce s knedlíkem a k večeři špagety bolognese s mletým masem. Pro trávicí trakt je maso větším oříškem než zelenina či luštěniny, a i když si pochutnáme, svému tělu tím příliš neprospíváme.
Ve světě před několika lety začala probíhat kampaň Meat Free Monday, tedy Pondělí bez masa. Jde o to, že nejen svému tělu, ale i přírodě prospějeme, když maso alespoň částečně omezíme. Maso je totiž velmi náročné na výrobu a ta velmi zatěžuje životní prostředí.
Tak či tak, i jídla bezmasá mohou být velmi chutná, a pokud je dobře připravíte, pochutná si na nich i zapřisáhlý masožravec.
Vybrali jsme pro vás 5 prověřených receptů na celý pracovní týden:
Pondělí:
Právě vrcholí sezona dýní a právě z dýně si můžete připravit i oblíbený burger. Tyto placičky jsou vynikajicí a lze je servírovat klasicky v bulce nebo jen samostatně se salátem.
Úterý:
Plněné žampiony jsou velmi vděčné jídlo. Tentokrát se poohlédněte po obřích portobello houbách, které si o náplň přímo říkají.
Středa:
Klasika všech klasik, která se hodí vždy, když chybí inspirace. Ovšem když se špagety s rajčatovou omáčkou připraví poctivě, je to skutečná lahůdka.
Čtvrtek:
V našich končinách je čočka velmi oblíbená, ale připravuje se většinou stále na jeden způsob, tedy na sladkokyselo. A to je škoda, zkuste třeba tento teplý salát s fetou a rajčaty, příjemně vás překvapí.
Pátek:
Hřejivá hustá polévka směle nahradí hlavní jídlo. Nebojte se lehce exotických surovin, výsledek je vysoce uspokojivý! A ztracené vejce navrch? Prostě dokonalé...
Připravila: Klára Michalová