Suroviny
- cibule 2 ks
- česnek ( ) 3 stroužky
- pórek (střední) 1 ks
- chilli papričky (červené) 1 ks
- rajčatové pyré 2 lžíce
- čočka (hnědá nebo zelená) 250 g
- červená čočka 250 g
- červené fazole (sterilované) 800 g
- rajče (čerstvé nebo sterilované) 800 g
- zeleninový vývar 1,2 l
- drcený římský kmín (dle chuti) 1–2 lžíce
- mletý koriandr (dle chuti) 1–2 lžíce
- uzená paprika (dle chuti) 1–2 lžíce
- sušené oregano (dle chuti) 1–2 lžíce
- mletá skořice (nebo 1/2 svitku) 1 lžička
- muškátový oříšek
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup přípravy:
- Nadrobno nakrájejte cibuli, česnek, pórek a chilli papričku. Nejprve orestujte cibuli s pórkem a pak přidejte chilli papričku s česnekem.
- Přidejte koření, bylinky, rajčatové pyré a podlijte vývarem. Vmíchejte obě čočky, rajčata, osolte a opepřete. Uveďte do varu a vařte na mírném ohni.
- Občas dolijte podle potřeby vývar. Červená čočka se rozvaří a vše krásně zahustí. Když je čočka měkká, přidejte okapané fazole, prohřejte a dochuťte. Pokud byste měli rajčata příliš kyselá, můžete malinko přisladit špetkou cukru.
- Jako přílohu dejte buď rýži nebo pečené brambory ve slupce, posypané koriandrem, s dílky limetky a zakysanou smetanou.
Máte rádi recepty s čočkou? Vyzkoušejte videorecept na tuto polévku
Kompletní recept najdete ZDE: Polévka z červené čočky s rajčaty
Nebo tu pro vás máme další dobroty bez masa: