Najděte si recept
Na co máte chuť?

Květákové řízečky
Máte rádi smažený květák? V tom případě musíte vyzkoušet tyto perfektní řízečky. Jsou krásně křupavé a voňavé.
Suroviny
- střední květák 1 ks
- vejce 2 ks
- hladká mouka 3 lžíce
- strouhanka 4 lžíce (případně další na zahuštění)
- sůl, pepř
- řepkový olej
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Květák omyjte, rozdělte na jednotlivé růžičky, košťál odstraňte. Růžičky uvařte cca 10 minut v silněji osolené vodě doměkka.
- Květák slijte a rozbijte šťouchadlem na brambory a nechte asi 10 minut zchladnout.
- Vejce si rozdělte na bílek a žloutek. Žloutky přidejt ke zchladlému květáku, bílek se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu.
- Ke květáku se žloutky přidejte mouku a strouhanku a zamíchejte. Nakonec přidejte i sníh z bílků a promíchejte - měla by vzniknout kaše, která nejde tvarovat rukama, ale neteče a celkem drží tvar.
- Pokud je směs příliš řídká, přidávejte po lžících strouhanku a opatrně zamíchávejte. Pozor aby se neztratila nadýchanost sněhu z našlehaných bílků.
- V kastrůlku rozpalte vyšší vrstvu oleje. Z těsta pomocí dvou lžící tvarujte bochánky a rovnou je házejte do oleje.
- Smažte asi 5 minut do zlato-hněda a relativně prudce. Během smažení jednou obraťte. Po osmažení položte na papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk.
- Dip: Všechny ingredience promíchejte dohromady.
- Řízečky podávejte s dipem a vařeným bramborem s máslem a nebo se salátem (a takový rajčatový se ke smaženému květáku hodí dokonale).
Pradobroty
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.