Suroviny
- květák (střední ) 1 ks
- vejce 2 ks
- hladká mouka 3 lžíce
- strouhanka 4 lžíce (případně další na zahuštění)
- řepkový olej
- sůl
- pepř
Dip
- zakysaná smetana (nebo řecký jogurt) 200 g
- plnotučná hořčice 1 lžička
- pažitka (nasekané nebo petrželky) hrst
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Květák omyjte, rozdělte na jednotlivé růžičky, košťál odstraňte. Růžičky uvařte cca 10 minut v silněji osolené vodě doměkka.
- Květák slijte a rozbijte šťouchadlem na brambory a nechte asi 10 minut zchladnout.
- Vejce si rozdělte na bílek a žloutek. Žloutky přidejt ke zchladlému květáku, bílek se špetkou soli vyšlehejte do pevného sněhu.
- Ke květáku se žloutky přidejte mouku a strouhanku a zamíchejte. Nakonec přidejte i sníh z bílků a promíchejte - měla by vzniknout kaše, která nejde tvarovat rukama, ale neteče a celkem drží tvar.
- Pokud je směs příliš řídká, přidávejte po lžících strouhanku a opatrně zamíchávejte. Pozor aby se neztratila nadýchanost sněhu z našlehaných bílků.
- V kastrůlku rozpalte vyšší vrstvu oleje. Z těsta pomocí dvou lžící tvarujte bochánky a rovnou je házejte do oleje.
- Smažte asi 5 minut do zlato-hněda a relativně prudce. Během smažení jednou obraťte. Po osmažení položte na papírovou utěrku a nechte odsát přebytečný tuk.
- Dip: Všechny ingredience promíchejte dohromady.
- Řízečky podávejte s dipem a vařeným bramborem s máslem a nebo se salátem (a takový rajčatový se ke smaženému květáku hodí dokonale).