VE VARU: Fish & chips s mačkaným hráškem a domácí tatarkou podle Ondřeje Moliny

Moje hodnocení
1x

V nové epizodě kulinárního pořadu Ve varu připravil Ondřej Molina klasický britský street food – smaženou rybu v křupavém těstíčku s domácími hranolky a mačkaným hráškem s mátou. Celé jídlo doplňuje skvělá tatarská omáčka.

2 porce
45 minut
anglická

Ryba

Hranolky

Mačkaný hrášek

Postup přípravy

  1. Nejprve začněte přípravou hranolek. Brambory nakrájejte na stejně velké kousky a dejte je odstát do octové vody s troškou jedlé sody.
  2. Rybu nejdříve vyfiletujte a zbavte kostí, položte ji na lůžko z hrubé mořské soli a další solí ji přikryjte, poté ji dejte do lednice na 8 minut (sůl pomůže z masa vytáhnout vodu a rybí maso krásně zpevní).
  3. Mezitím připravte majonézu, ze které poté připravte tatarku. Nejprve oddělte bílky od žloutků. Nejrychlejší způsob při přípravě majonézy je použití mixéru. Žloutky dejte do mixéru a přidejte lžičku hořčice. Zapněte mixér a postupně přilévejte olej. Když je majonéza hotová, přendejte ji do misky. Nakrájejte okurky na kostičky, kapary nasekejte a přidejte do majonézy. Můžeme také přidat nakrájenou petržel.
  4. Vyndejte z lednice tresku, opláchněte ji vodou, nechte okapat na utěrce a znovu ji dejte do lednice.
  5. V tuto chvíli vyndejte nakrájené brambory z octové vody a také je nechte na utěrce odkapat.
  6. Do hrnce dejte olej a nechte ho rozpálit na 130 °C. Vhoďte hranolky a lehce je zamíchejte. Ve chvíli, kdy jsou hranolky měkké, je vyndejte a dejte zpátky do lednice.
  7. Pro přípravu mačkaného hrášku nejprve osmažte na pánvi nadrobno nakrájenou šalotku, poté přidejte hrášek a pořádně promíchejte. Nakrájejte mátu, přidejte ji k hrášku, pořádně promíchejte a přidejte jeden plátek studeného másla. Vypněte sporák, zamíchejte, osolte, přidejte trošku citronové šťávy a naposledy zamíchejte. Hrášek lehce rozšťouchejte.
  8. V dalším kroku vyndejte z lednice hranolky a ve velkém hrnci zahřejte olej na 170 °C až 180 °C.
  9. Mezitím ještě připravte těstíčko na rybu. Do misky nasypte mouku, přilijte pivo, minerálku a přidejte lžičku medu. Metličkou promíchejte dohladka.
  10. Jakmile bude olej zahřátý, přidejte do něj hranolky. Až budou hranolky křupavé a budou mít zlatavou barvu, jsou hotové a nechte je okapat na papírové utěrce.
  11. Nyní vyndejte tresku z lednice, obalte ji nejprve v mouce a poté ji obalte v pivním těstíčku. Do stejného hrnce, ve kterém jste dělali hranolky, nyní dejte obalenou tresku. A aby se nepřilepila na dno, musíte ji nejprve v oleji vymáchat a až poté pustit na dno. Usmažte ji z obou stran dozlatova a křupava, přendejte na papírovou utěrku a můžete servírovat s hranolky, hráškem a tatarkou.
  • PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
  • Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Ondřej Molina

Instagram @chef_ondrejmolina


Přečtěte si také

Recepty