Ryba
- treska (světlá nebo tmavá) 1 celý filet
- hrubá mořská sůl 500 g
- světlé pivo
- minerální voda
- med 1 lžička
- hladká mouka
Hranolky
- brambory
- ocet (lihový 8%) 50 ml
- jedlá soda 1 lžíce
- řepkový olej (na smažení)
Mačkaný hrášek
- mražený hrášek (povolený) 300 g
- šalotka 1/2 ks
- máta 3 lístky
- máslo 1 plátek
- sůl
- citronová šťáva
Tatarka
- vejce 3 ks
- hořčice 1 lžička
- slunečnicový olej
- kyselé okurky
- kapary
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Nejprve začněte přípravou hranolek. Brambory nakrájejte na stejně velké kousky a dejte je odstát do octové vody s troškou jedlé sody.
- Rybu nejdříve vyfiletujte a zbavte kostí, položte ji na lůžko z hrubé mořské soli a další solí ji přikryjte, poté ji dejte do lednice na 8 minut (sůl pomůže z masa vytáhnout vodu a rybí maso krásně zpevní).
- Mezitím připravte majonézu, ze které poté připravte tatarku. Nejprve oddělte bílky od žloutků. Nejrychlejší způsob při přípravě majonézy je použití mixéru. Žloutky dejte do mixéru a přidejte lžičku hořčice. Zapněte mixér a postupně přilévejte olej. Když je majonéza hotová, přendejte ji do misky. Nakrájejte okurky na kostičky, kapary nasekejte a přidejte do majonézy. Můžeme také přidat nakrájenou petržel.
- Vyndejte z lednice tresku, opláchněte ji vodou, nechte okapat na utěrce a znovu ji dejte do lednice.
- V tuto chvíli vyndejte nakrájené brambory z octové vody a také je nechte na utěrce odkapat.
- Do hrnce dejte olej a nechte ho rozpálit na 130 °C. Vhoďte hranolky a lehce je zamíchejte. Ve chvíli, kdy jsou hranolky měkké, je vyndejte a dejte zpátky do lednice.
- Pro přípravu mačkaného hrášku nejprve osmažte na pánvi nadrobno nakrájenou šalotku, poté přidejte hrášek a pořádně promíchejte. Nakrájejte mátu, přidejte ji k hrášku, pořádně promíchejte a přidejte jeden plátek studeného másla. Vypněte sporák, zamíchejte, osolte, přidejte trošku citronové šťávy a naposledy zamíchejte. Hrášek lehce rozšťouchejte.
- V dalším kroku vyndejte z lednice hranolky a ve velkém hrnci zahřejte olej na 170 °C až 180 °C.
- Mezitím ještě připravte těstíčko na rybu. Do misky nasypte mouku, přilijte pivo, minerálku a přidejte lžičku medu. Metličkou promíchejte dohladka.
- Jakmile bude olej zahřátý, přidejte do něj hranolky. Až budou hranolky křupavé a budou mít zlatavou barvu, jsou hotové a nechte je okapat na papírové utěrce.
- Nyní vyndejte tresku z lednice, obalte ji nejprve v mouce a poté ji obalte v pivním těstíčku. Do stejného hrnce, ve kterém jste dělali hranolky, nyní dejte obalenou tresku. A aby se nepřilepila na dno, musíte ji nejprve v oleji vymáchat a až poté pustit na dno. Usmažte ji z obou stran dozlatova a křupava, přendejte na papírovou utěrku a můžete servírovat s hranolky, hráškem a tatarkou.
- PRIMA TIP: Podrobné recepty z pořadu VE VARU najdete pohromadě ZDE
- Celé epizody pořadu VE VARU můžete shlédnout na prima+ ZDE
Šéfkuchař Ondřej Molina Zdroj: FTV Prima