Suroviny
- krůtí stehna (palička) 2 ks
- sůl
- pepř
- tymián
- mrkev 4 ks
- máslo 10 g
- jablečný ocet 1 lžička
- baby špenát (nebo ledový salát)
- zakysaná smetana (nebo majonéza)
- tortilla (velikost 25 cm) 3 ks
Postup přípravy:
- Troubu rozehřejte na 200 °C (horkovzduch na 180 °C). Stehna omyjte a osušte, řádně osolte, posypte pepřem a tymiánem.
- Připravené maso vložte do pekáče s víkem, podlijte asi 100 ml vody, přiklopte a pekáč umístěte do rozpálené trouby.
- Pečte cca 3 hodiny. Pokud máte pomalý hrnec, vložte do něj připravené maso, nepodlévejte vodou, nastavte na low na 10–12 hodin, nebo high 6 hodin.
- Když je maso hotové, jde samo od kosti, šlachy a blány, které jsou na masu zasyrova, se vypekly nebo jdou snadnou odloupnout. Maso je měkké a šťavnaté.
- Pro další potřebu ho natrhejte na menší kousky. Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky velikosti sirky. Jde to buď ostrým nožem a nebo speciální škrabkou na julienne (francouzský výraz pro tenké nudličky zeleniny).
- Rozpalte pánev, vhoďte do ní máslo a nechte zpěnit. Pak přidejte mrkev a asi 5 minut za stálého míchání opékejte. Pak osolte, opepřete, přidejte ocet a opékejte další asi 2 minuty (nebo dopoloměkka).
- Mrkev by měla být ohebná, ale na skus (takže ne úplně gumová, vevnitř lehce tuhá). Baby špenát nebo ledový salát omyjte a salát natrhejte na větší kousky.
- Na jednu porci vyjde asi 1,5 tortilly: Tortillu si položte na talíř, polovinu natřete lžičkou majonézy nebo zakysané smetany.
- Celou dobu vrstvěte suroviny jen na půlku placky a kraje nechávejte asi 3 cm prázdné. Na zakysanou smetanu položte vrstvu baby špenátu/ledového salátu, pokračujte natrhaným masem (cca 80 g do jedné placky) a nakonec vložte třetinu připravené mrkve.
- Tortillu zaviňte jako palačinku, kraje přehněte dospod a tortillu uprostřed šikmo přeřízněte.
- Podávejte teplé, ale není problém jídlo přenést v krabičce a k obědu si ho druhý den ohřát v mikrovlnce.
Další recepty na plněné tortilly:
A nebo pokud máte rádi placky, ale víc ty české, vyzkoušejte tyto bramborové podle našeho videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE