Tortilly
- hladká mouka (kukuřičná (např. Labeta)) 450 g
- voda 340 g
- bylinky (čerstvé nebo sušené bylinky podle chuti)
- sůl 1 lžička
Náplň
- kuřecí maso (prsní nebo stehenní řízky)
- sójová omáčka 1 lžíce
- mletá uzená paprika
- sušený česnek
- bylinky (čerstvé bylinky podle chuti)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Salsa
- rajčata
- šalotka (nebo jarní cibulka)
- bazalka (čerstvá)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Do vlažné vody přimíchejte kukuřičnou mouku, sůl, případně bylinky. Vše zamíchejte a nechte 20 minut odstát. Poté nahřejte pánev s nepřilnavým povrchem, můžete lehce pomašlovat přepuštěným máslem či olivovým olejem.
- Z těsta vytvarujte menší kuličky a rozválejte mezi dvěma pečicími papíry na placku (pokud by se těsto příliš lepilo, také pečicí papír trochu potřete olivovým olejem). Neválejte placky příliš na tenko, lámaly by se, doporučujeme dělat spíše menší tortilly než v klasické velikosti. Placky krátce opečte na pánvi z obou stran. Tortilly ihned konzumujte, popř. je udržujte v teple a přikryté, aby neztvrdly.
- Maso naložte do směsi koření a nechte zhruba hodinku odpočinout. Následně ho opečte na nepřilnavé pánvi s kapkou oleje či ghí, pro křupavější variantu ho lze obalit v kukuřičné mouce a péct v troubě či smažit na pánvi na ghí (oleji).
- K tortillám patří také salsy, a to nejen quacamole, ale dokonalá a svěží salsa z rajčat. Rajčata pokrájejte na menší kousky, přidejte sůl a pepř, šalotku či jarní cibulku, a čerstvou bazalku.
- Dip připravte smícháním klasického bílého jogurtu, nakrájené pažitky, soli a pepře. Krásně doladí chuť zeleniny a masa a krásně všechny chutě spojí.
- Poté stačí vše jen zkompletovat s další zeleninou, jako je například mix salátů, paprika či okurka, a dobrota je na světě.
PRIMA TIP: Vyzkoušejte také snídaňovou variantu, kdy k zelenině místo masa přidáte míchaná vejce.