Korpus:
- vejce 4 ks
- cukr 130 g
- hladká mouka 130 g
- kukuřičný škrob 25 g
Krém:
- mascarpone 500 g
- smetana ke šlehání 250 ml
- moučkový cukr (pudrový) 3–4 lžíce
- rum (případně Grand Marnier)
- citronová kůra
- vanilkový extrakt
Postup přípravy:
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Bílky ušlehejte s polovinou cukru do tuhého sněhu.
- To stejné udělejte se žloutky. Žloutky dejte šlehat se zbytkem cukru a ušlehejte je do světlé pěny.
- Vyšlehané žloutky zlehka zapracujte do bílkového sněhu. Přidejte prosátou mouku a kukuřičný škrob.
- Dvě formy o velikosti cca 16–17 cm si vyložte pečicím papírem (dna i boky) a rozdělte do nich hotové piškotové těsto. Pečte na 170 °C cca 20 minut (před vyndáním těsta z trouby proveďte test špejlí, zda je již dokonale upečené).
- Hotové korpusy nechte vychladnout a každý prořízněte.
- V misce smíchejte espresso s rumem. Do mísy dejte mascarpone, moučkový cukr, rum (množství dle vašich preferencí), citronovou kůru a vanilkový extrakt a vše prošlehejte.
- Poté přidejte smetanu ke šlehání a šlehejte tak dlouho, dokud nevznikne hustý krém. Krém dejte do zdobicího sáčku s kulatou zdobičkou.
- Každý korpus ochuťte (např. pomocí lžíce) kávou s rumem a začněte vrstvit dort.
- Zhruba 2/3 krému patří mezi korpusy a zbytek na boky a na ozdobení. Sestavený dort dejte vychladit a před podáváním ho můžete z boku ozdobit nasekanými pistáciemi a ze shora ho posypat kakaem.
Nebo si připravte klasické tiramisu podle videoreceptu:
Kompletní recept najdete ZDE
Pojďte otestovat další tiramisu recepty: