Suroviny
- žloutek 2 ks
- cukr krupice 25 g
- mascarpone 250 g
- smetana ke šlehání (min. 33%) 150 g
- lískové ořechy (pražené mleté; nebo oříškové máslo) 35 g
- hořká čokoláda 65 g
- káva (silná; např. Coffeeway Vanilla-Hazelnut) 50 ml
- cukrářské piškoty (savoiardi) 125 g
- vanilka
Na dozdobení:
- kakaový prášek
- lískové ořechy (pražené)
Postup přípravy:
- Náplň: Žloutky spolu s cukrem a vanilkou vyšlehejte metličkou v tepluvzdorné misce a poté pozvolna ohřívejte za stálého šlehání na vodní lázni. Díky tomuto procesu dojde k pasterizaci vajec.
- Míchejte a zahřívejte, dokud vejce nezesvětlají a cukr se nerozpustí. Vznikne lehce nadýchaný žloutkový krém. Odstavte stranou a za občasného zamíchání nechte vychladnout. Pro rychlejší vychlazení přesuňte do čisté misky.
- Čokoládu rozpusťte na vodní lázni a také odložte stranou a nechce vychladnout. V další míse metličkou vyšlehejte mascarpone spolu s vychladlým žloutkovým krémem a troškou vanilky.
- Tento krém si rozdělte napůl do dvou misek. Do krému v jedné míse vmíchejte co nejjemnější namleté lískové oříšky nebo lískooříškové máslo a odložte krém stranou.
- K druhé polovině krému přilijte (ne horkou) rozpuštěnou čokoládu a zapracujte stěrkou nebo metličkou. Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha, rozdělte na dvě poloviny a zlehka zapracujte do obou krémů. Vznikne vám tak lískooříškový krém složený ze žloutkového krému, mascarpone, oříšků a šlehačky a čokoládový krém, který obsahuje opět žloutkový krém, mascarpone, čokoládu a šlehačku.
- Dokončení: Dále si připravte kávu, kterou případně smíchejte s amarettem nebo rumem. Cukrářské piškoty namáčejte v kávě a pokládejte na dno sklenic/pohárů. Pro zaplnění celého dna si pomůžete jejich nalámáním. Kávou je poté ještě lehce polijte.
- Na vrstvu piškotů naneste vždy vrstvu čokoládového krému. Na krém přijde opět vrstva piškotů namočených v kávě, na ni vrstva lískooříškového krému, který zahlaďte.
- Nakonec seshora posypte tenkou vrstvou kvalitního kakaového prášku nebo namletými lískovými oříšky. Dozdobte nahrubo nasekanými oříšky a dejte chladit do lednice alespoň na 2 hodiny, ideálně však přes noc, aby se dezert dobře uležel. Podávejte vychlazené.
Trochu netradiční tiramisu s oříškovým a čokoládovým krémem Zdroj: Mamachef
Máte rádi ovocné italské dezerty? Vyzkoušejte populární panna cottu podle našeho videoreceptu!
Kompletní recept najdete ZDE