Těstovinový závin s náplní ze sušených hub podle Vintage Kitchen

Moje hodnocení
3x

Záviny všeho druhu vždy zkrášlí stůl – svým tvarem, chutí i očekáváním, co se skrývá uvnitř. V tomto případě jsou to houby, protože původní recept pochází z Myslivecké kuchyně staročeské od Růženy Záborské, která zpracovává všechny suroviny z lesa. Doplnit je tak můžete i dušeným kančím masem nebo trhaným jelením masem, pak vynechte parmazán. Tento závin z nudlového těsta se nepeče, ale vaří, což jen umocňuje jeho výjimečnost.

4 porce
90 minut
česká

Těsto

Náplň

Postup přípravy

  1. Do mísy prosejte mouku, vytvořte uprostřed důlek a rozklepněte do něj vejce. Vidličkou ho promíchejte s moukou. Přidejte sůl a olivový olej. Mouku z okrajů postupně zapracovávejte do vlhčí části uprostřed. Jakmile se začne tvořit těsto, pracujte již jen rukama. Pokud bude těsto příliš suché a nepůjde z něj vytvořit pevná, soudržná hmota, přidejte po jedné lžíci vodu. Těsto hněťte, až bude hladké, pružné a lesklé. V robotu použijte nástavec hnětací hák.
  2. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte 20 minut odpočívat při pokojové teplotě. Mezitím povařte houby v osolené vodě 15 minut doměkka. Ve velkém hrnci dejte vařit alespoň 4 l osolené vody.
  3. V pánvi rozehřejte polovinu másla a opečte na něm strouhanku dozlatova. Uvařené houby slijte, vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu a rozkrájejte je nadrobno. Promíchejte je se strouhankou, solí, pepřem, lístky tymiánu, najemno nastrouhaným parmazánem a vejci.
  4. Těsto rozválejte na silikonové podložce na tenký plát. Naplňte ho houbovou směsí a stočte jako štrúdl. Přesuňte ho do středu čisté utěrky nebo gázy. Pevně oviňte, na konci zajistěte plastovými svorkami nebo uzly a vařte 15 minut ve vroucí osolené vodě.
  5. Mezitím oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Opečte ji dozlatova na zbylém másle.
  6. Uvařený závin opatrně vyjměte z vody, rozbalte ho a nakrájejte na plátky. Podávejte ho zakápnutý rozpuštěným máslem, posypaný cibulkou a tymiánem.
PRIMA TIP: Semolinová mouka se vyrábí z tvrdozrnné pšenice. Používá se při přípravě těstovin. Koupíte ji pod označením Semola v italských obchodech nebo třeba na Košíku.

Máte zásobu sušených hub? Připravte z nich výbornou sedláckou bramboračku podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vintage Kitchen

Pavla Janečková Hájková Vintage Kitchen

Na gastronomické toulky minulostí se vydala Pavla Janečková Hájková původně za nápoji, ale objevila tak úžasné recepty, že se rozhodla, že si je nenechá pro sebe, vyzkouší je, upraví pro dnešní chutě a suroviny, nafotí je a napíše jejich historii tak, aby naši lahodnou minulost mohl okusit kterýkoliv gurmán. Zajímavé recepty přitahují pozornost stejně jako poutavé texty a nádherné fotografie, takže vybrat si to, co uvaříte, je velmi těžké. Ale možná je to úplně jedno, protože výborné je všechno. Deset kapitol představuje kaše, polévky, maso, ryby, houby, luštěniny, zeleninu, ovoce, pečivo a moučníky. Lokální suroviny jsou jen příjemným bonusem.

Vydalo nakladatelství CPpress.


Přečtěte si také

Recepty