Šiška
- rohlík (starší) 2 ks
- smetana na vaření (12%) 200 ml
- slanina 130 g
- mleté telecí maso 500 g
- vejce 2 ks
- mletý zázvor (sušený) 1/2 lžičky
- muškátový oříšek 1/2 lžičky
- sůl 3/4 lžičky
- suché bílé víno cca 100 ml
- bylinky (meduňka, libeček nebo hladkolistá petržel k podávání) 1 hrst
Omáčka
- suché bílé víno 100 ml
- citrony (chemicky neošetřené) 1 ks
- máslo 40 g
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a v míse je zalijte smetanou, aby navlhly. Slaninu nakrájejte na kostičky.
- Maso prohněťte s vejci, slaninou, kořením a solí. Z namočených rohlíků vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte je k masu a důkladně promíchejte. Namočte si ruce do studené vody a z masa vytvarujte šišku. Uhlaďte její povrch a položte ji do menšího pekáčku. Přelijte ji vínem tak, aby dosahovalo zhruba do výšky 2 cm. Pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu.
- Během pečení maso alespoň dvakrát přelijte výpekem. Po upečení šišky slijte výpek do kastrůlku a pekáček s masem vraťte zpět do trouby, aby nevychladlo.
- Do kastrůlku s výpekem přilijte víno a svařte ho na polovinu. Přidejte šťávu z poloviny citronu a máslo, promíchejte, vypněte plotýnku a nechte máslo rozehřát. Občas promíchejte.
- Zbylou polovinu citronu nakrájejte na plátky, ty rozkrojte na čtvrtky a vmíchejte je do omáčky. Telecí šišku přelijte omáčkou, ozdobte nasekanými bylinkami a servírujte.
PRIMA TIP: Telecí šiška s citronovou omáčkou chutná výborně samotná, ale pokud by vám chyběla příloha, dobře ji doplní vařené brambory, jemná bramborová kaše nebo šťouchané brambory s máslem a bylinkami, kterými posypete i šišku.
Vyzkoušejte také sekanou jako od babičky balenou ve slanině podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE