Vintage Kitchen

Telecí šiška s citronovým přelivem podle Vintage Kitchen

Moje hodnocení
2x

Šiška je staročeský výraz pro dnešní sekanou. Připravovala se z masa, ale také z ryb či raků. A pokud byla pojmenována šiška z bílého chleba, jednalo se o dnešní knedlík. Toto slovo však důsledně odmítal Jan Hus jakožto německou zkomoleninu. A tak můžete upéct telecí sekanou s citronovou omáčkou, nebo ji nazvat honosnějším jménem. Chutnat bude pořád výtečně.

4 porce
90 minut

Šiška

Omáčka

  • suché bílé víno 100 ml
  • citrony (chemicky neošetřené) 1 ks
  • máslo 40 g

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Rohlíky nakrájejte na kostičky o velikosti 1 cm a v míse je zalijte smetanou, aby navlhly. Slaninu nakrájejte na kostičky.
  2. Maso prohněťte s vejci, slaninou, kořením a solí. Z namočených rohlíků vymačkejte přebytečnou tekutinu, přidejte je k masu a důkladně promíchejte. Namočte si ruce do studené vody a z masa vytvarujte šišku. Uhlaďte její povrch a položte ji do menšího pekáčku. Přelijte ji vínem tak, aby dosahovalo zhruba do výšky 2 cm. Pečte v předehřáté troubě zhruba 1 hodinu.
  3. Během pečení maso alespoň dvakrát přelijte výpekem. Po upečení šišky slijte výpek do kastrůlku a pekáček s masem vraťte zpět do trouby, aby nevychladlo.
  4. Do kastrůlku s výpekem přilijte víno a svařte ho na polovinu. Přidejte šťávu z poloviny citronu a máslo, promíchejte, vypněte plotýnku a nechte máslo rozehřát. Občas promíchejte.
  5. Zbylou polovinu citronu nakrájejte na plátky, ty rozkrojte na čtvrtky a vmíchejte je do omáčky. Telecí šišku přelijte omáčkou, ozdobte nasekanými bylinkami a servírujte.
PRIMA TIP: Telecí šiška s citronovou omáčkou chutná výborně samotná, ale pokud by vám chyběla příloha, dobře ji doplní vařené brambory, jemná bramborová kaše nebo šťouchané brambory s máslem a bylinkami, kterými posypete i šišku.

Vyzkoušejte také sekanou jako od babičky balenou ve slanině podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Vintage Kitchen

Pavla Janečková Hájková Vintage Kitchen

Na gastronomické toulky minulostí se vydala Pavla Janečková Hájková původně za nápoji, ale objevila tak úžasné recepty, že se rozhodla, že si je nenechá pro sebe, vyzkouší je, upraví pro dnešní chutě a suroviny, nafotí je a napíše jejich historii tak, aby naši lahodnou minulost mohl okusit kterýkoliv gurmán. Zajímavé recepty přitahují pozornost stejně jako poutavé texty a nádherné fotografie, takže vybrat si to, co uvaříte, je velmi těžké. Ale možná je to úplně jedno, protože výborné je všechno. Deset kapitol představuje kaše, polévky, maso, ryby, houby, luštěniny, zeleninu, ovoce, pečivo a moučníky. Lokální suroviny jsou jen příjemným bonusem.

Vydalo nakladatelství CPpress.


Přečtěte si také

Recepty