Suroviny
- vlašské ořechy 40 jader
- voda 1 litr
- hovězí vývar 300 ml
- suché bílé vino (např. ryzlink) 3–5 lžic
- muškátový oříšek 1 špetka
- hřebíček 2 ks
- zázvor 1cm kousek
- ocet 2 lžíce
- vejce 4 ks
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
- krutony (k podávání)
Postup přípravy
- Ořechy zalijte v hrnci vodou, vývarem a vínem. Osolte, přidejte koření a oloupaný zázvor a pozvolna vařte pod pokličkou, až ořechy změknou. Podle jejich stáří to trvá 30–45 minut.
- Mezitím připravte ztracená vejce. V malém rendlíku uvařte vodu s octem. Ztlumte teplotu a po obvodu vytvořte vír. Vejce rozklepněte na lžíci a vložte ho doprostřed víru. Vařte 3–4 minuty, až bílek zpevní. Vejce opatrně vylovte lžící a položte ho do misky s teplou vodou, kde počká, než stejným způsobem uvaříte zbylá vejce.
- Polévku rozmixujte tyčovým mixérem, můžete ji i propasírovat. Podle chuti osolte a opepřete. Podávejte ji se ztraceným vejcem a krutonky.
Vyzkoušejte také slavnostní hrachovou polévku s křupavou slaninou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE