Šťavnatá domácí sekaná s hráškem a mrkví

Moje hodnocení
0x

Sekaná je známá v českých zemích už od středověku. Dříve se však jednalo o luxusní jídlo, které se připravovalo výhradně z kýty nebo svíčkové a maso se nemlelo, ale sekalo se nadrobno ručně. Všechno změnil až vynález mlýnku na maso. Dnes patří domácí sekaná podávaná s bramborovou kaší k nejoblíbenějším pokrmům a milují ji malí i velcí. Nebojte se k masu přidat i nějakou zeleninu nebo houby, dodají masu další chuť a šťavnatost.

6 porcí
90 minut

Suroviny

Správně sekaná nemá být ani suchá, ani moc tučná a na řezu kyprá a lákavá. Příprava sama o sobě není složitá, ale pečení není jen tak. Je potřeba dát pozor, aby sekaná při pečení nepopraskala. Vytekla by z ní totiž šťáva a lahodná chuť by byla tatam. Stačí ale znát několik triků.

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájejte najemno a mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle. Mleté maso dejte do mísy, přidejte cibuli, mrkev a hrášek. Pak přidejte vejce, strouhanku, petrželku, sůl a pepř. Směs důkladně propracujte.
  2. Vytvořte bochánek, kterým několikrát vší silou bouchnete o pracovní desku, abyste odstranili přebytečný vzduch. Předejdete tak tomu, že rozpínající se vzduch během pečení roztrhá kůrku.
  3. Takto připravenou hmotu po částech napěchujte do olejem vymazané chlebíčkové formy – v ní se totiž sekaná snadno peče, drží tvar a méně praská. Sekanou můžete ještě před pečením potřít bílkem. I tento trik pomůže udržet kůrku pěkně celistvou. Pokud chcete, aby byla sekaná ještě šťavnatější, můžete ji poklást plátky anglické slaniny.
  4. Formu se sekanou vložte do trouby předem vyhřáté na 180 °C a při této teplotě ji pečte asi hodinu. Není dobré troubu během pečení zbytečně otevírat, protože se s každým otevřením dvířek sníží teplota a na výsledku to bude znát. Nevyplatí se ani péct při vyšší teplotě, aby byla rychleji hotová; zcela jistě by popraskala.
  5. Hotovou sekanou podávejte tradičně s bramborovou kaší, ale vynikající je třeba s topinkou, jogurtovým dipem a ajvarem.

MORA PLNÁ ŽIVOTA

MORA a příjemné chvíle s rodinou u dobrého jídla patří dohromady už bezmála dvě stě let. I pro letošní rok je připraven dárek – všichni, kdo si koupí jakoukoliv vestavnou troubu MORA, dostanou navíc 10 kg mouky. Mohou tak v nové troubě rovnou připravit spoustu dobrot pro své blízké. A při nákupu setu vybraných trub, varných desek a myček mohou navíc získat až do 30. listopadu zdarma i kvalitní nádobí v hodnotě 4 999 Kč. Více o akcích na www.mora.cz v sekci „Promo Akce“.

Vyzkoušejte i další neodolatelné recepty na sekanou

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

MORA


Přečtěte si také

Recepty