Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Krůtí sekaná s cuketou a kečupovým glazé

Moje hodnocení
3x

Tradiční sekanou z mletého masa můžete oživit spoustou dalších ingrediencí tak, aby měla pokaždé trochu jinou chuť. Snadno do ní schováte i nějakou zeleninu, kterou by třeba děti jinak odmítaly sníst, v sekané ale nastrouhanou cuketu nebo mrkev nepoznají a naopak jim bude víc chutnat, zelenina totiž dodá sekané šťavnatost.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • žitný chléb 4 plátky (po 80 g)

Sekaná

  • zelená cuketa 150 g
  • bílá cibule 120 g
  • olivový olej 1 lžíce
  • mleté krůtí maso (max. 8 % tuku) 600 g
  • jemné ovesné vločky nebo celozrnná strouhanka 120 g
  • vejce 1 ks
  • mléko (polotučné mléko) 55 ml
  • sójová omáčka se sníženým obsahem soli 2 lžíce
  • česnek 1 stroužek
  • hladkolistá petržel 1 hrst
  • voda 70 ml
  • sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)

Glazé

  • kečup s nízkým obsahem cukru 2 lžíce
  • balzamikový ocet 1 lžička
  • bílý jogurt (třtinový cukr) 1 lžička

Postup přípravy

  1. Cuketu nakrájejte na drobné kostky (loupat ji nemusíte) a cibuli nakrájejte najemno. Následně si vezměte pánev, rozehřejte v ní 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cuketu a cibuli a vše opékejte 6–8 minut na středním plameni. Po opečení přemístěte obsah pánve do větší mísy, vyložte si pečicím papírem plech (30 cm × 40 cm) a dejte si předehřívat troubu na 180 °C.
  2. Nyní přidejte do mísy s opečenou zeleninou mleté maso, ovesné vločky (nebo strouhanku), vejce, mléko, sójovou omáčku, pepř a případně trochu soli. Následně si na jemném struhadle nastrouhejte česnek a nasekejte najemno petrželovou nať, obojí přidejte do mísy k ostatním ingrediencím a poté celou směs důkladně promíchejte vařečkou.
  3. Výslednou hmotu vyklopte na pracovní plochu, vytvarujte z ní cca 30 cm dlouhý a 12–15 cm vysoký ovál a ten přendejte na vyložený plech. Zde sekanou podlijte 70 ml vody, poté plech vložte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut při 175–180 °C.
  4. Chvíli před uplynutím uvedené doby si v menší misce smíchejte všechny potřebné ingredience na glazé. Po 25–30 minutách pečení vyndejte sekanou z trouby a potřete ji veškerým připraveným glazé (troubu zatím nevypínejte – pouze v ní zvyšte teplotu na 210–215 °C). Až se trouba dostatečně vyhřeje, vraťte do ní plech s potřenou sekanou a pečte ještě 10 minut.
  5. Hotovou sekanou rozdělte na 4 porce a podávejte s žitným chlebem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Jíme zdravě Bára Hlubučková, Bára Lundgren a Petr Novák

Pečení přináší radost. V nové kuchařce vás čeká přes 90 fantastických receptů a nekonečně mnoho další inspirace, jak péct zdravěji. Novinka z edice Jíme zdravě je určena všem. Ať už hledáte odlehčenou verzi koláče z  dětství, nemůžete lepek, vyhýbáte se cukru nebo jste v pečení úplný začátečník, zaručujeme, že se od nové kuchařky neodtrhnete. I pokud pečete jen jednou za měsíc, najde si čestné místo u vás v kuchyni. Narozdíl od kupovaných sladkostí můžete u domácích poctivých moučníků ovlivnit složení, kvalitu surovin a množství tuků a cukrů. Nebojte se, chutnat budou stále božsky. Chce to jen vyměnit pár surovin, ubrat množství nebo nenápadně propašovat do těsta ovoce či zeleninu. Všechny triky a vychytávky najdete v této knize.

Všechny knihy z edice Jíme zdravě najdete na jimezdrave.cz.


Přečtěte si také

Recepty