Krůtí sekaná s cuketou a kečupovým glazé
Zdroj: Jak jíme zdravě v zimě
Krůtí sekaná s cuketou a kečupovým glazé
Zdroj:
Jak jíme zdravě v zimě
Tradiční sekanou z mletého masa můžete oživit spoustou dalších ingrediencí tak, aby měla pokaždé trochu jinou chuť. Snadno do ní schováte i nějakou zeleninu, kterou by třeba děti jinak odmítaly sníst, v sekané ale nastrouhanou cuketu nebo mrkev nepoznají a naopak jim bude víc chutnat, zelenina totiž dodá sekané šťavnatost.
Postup přípravy
-
Cuketu nakrájejte na drobné kostky (loupat ji nemusíte) a cibuli nakrájejte najemno. Následně si vezměte pánev, rozehřejte v ní 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cuketu a cibuli a vše opékejte 6–8 minut na středním plameni. Po opečení přemístěte obsah pánve do větší mísy, vyložte si pečicím papírem plech (30 cm × 40 cm) a dejte si předehřívat troubu na 180 °C.
-
Nyní přidejte do mísy s opečenou zeleninou mleté maso, ovesné vločky (nebo strouhanku), vejce, mléko, sójovou omáčku, pepř a případně trochu soli. Následně si na jemném struhadle nastrouhejte česnek a nasekejte najemno petrželovou nať, obojí přidejte do mísy k ostatním ingrediencím a poté celou směs důkladně promíchejte vařečkou.
-
Výslednou hmotu vyklopte na pracovní plochu, vytvarujte z ní cca 30 cm dlouhý a 12–15 cm vysoký ovál a ten přendejte na vyložený plech. Zde sekanou podlijte 70 ml vody, poté plech vložte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut při 175–180 °C.
-
Chvíli před uplynutím uvedené doby si v menší misce smíchejte všechny potřebné ingredience na glazé. Po 25–30 minutách pečení vyndejte sekanou z trouby a potřete ji veškerým připraveným glazé (troubu zatím nevypínejte – pouze v ní zvyšte teplotu na 210–215 °C). Až se trouba dostatečně vyhřeje, vraťte do ní plech s potřenou sekanou a pečte ještě 10 minut.
-
Hotovou sekanou rozdělte na 4 porce a podávejte s žitným chlebem.
Krůtí sekaná s cuketou a kečupovým glazé 2
Zdroj: Jak jíme zdravě v zimě
Krůtí sekaná s cuketou a kečupovým glazé 2
Zdroj:
Jak jíme zdravě v zimě