Suroviny
- žitný chleba 4 plátky (po 80 g)
Sekaná
- cuketa (zelená ) 150 g
- bílá cibule 120 g
- olivový olej 1 lžíce
- krůtí mleté maso (max. 8 % tuku) 600 g
- ovesné vločky (jemné nebo celozrnná strouhanka) 120 g
- vejce 1 ks
- mléko (polotučné ) 55 ml
- sójová omáčka (se sníženým obsahem soli) 2 lžíce
- česnek 1 stroužek
- hladkolistá petržel 1 hrst
- voda 70 ml
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Glazé
- kečup (s nízkým obsahem cukru) 2 lžíce
- balzamikový ocet 1 lžička
- třtinový cukr 1 lžička
Postup přípravy
- Cuketu nakrájejte na drobné kostky (loupat ji nemusíte) a cibuli nakrájejte najemno. Následně si vezměte pánev, rozehřejte v ní 1 lžíci olivového oleje, přidejte nakrájenou cuketu a cibuli a vše opékejte 6–8 minut na středním plameni. Po opečení přemístěte obsah pánve do větší mísy, vyložte si pečicím papírem plech (30 cm × 40 cm) a dejte si předehřívat troubu na 180 °C.
- Nyní přidejte do mísy s opečenou zeleninou mleté maso, ovesné vločky (nebo strouhanku), vejce, mléko, sójovou omáčku, pepř a případně trochu soli. Následně si na jemném struhadle nastrouhejte česnek a nasekejte najemno petrželovou nať, obojí přidejte do mísy k ostatním ingrediencím a poté celou směs důkladně promíchejte vařečkou.
- Výslednou hmotu vyklopte na pracovní plochu, vytvarujte z ní cca 30 cm dlouhý a 12–15 cm vysoký ovál a ten přendejte na vyložený plech. Zde sekanou podlijte 70 ml vody, poté plech vložte do předehřáté trouby a pečte 25–30 minut při 175–180 °C.
- Chvíli před uplynutím uvedené doby si v menší misce smíchejte všechny potřebné ingredience na glazé. Po 25–30 minutách pečení vyndejte sekanou z trouby a potřete ji veškerým připraveným glazé (troubu zatím nevypínejte – pouze v ní zvyšte teplotu na 210–215 °C). Až se trouba dostatečně vyhřeje, vraťte do ní plech s potřenou sekanou a pečte ještě 10 minut.
- Hotovou sekanou rozdělte na 4 porce a podávejte s žitným chlebem.
Krůtí sekaná s cuketou a kečupovým glazé 2 Zdroj: Jak jíme zdravě v zimě