Těsto
- mléko 200 ml
- máslo 1 lžíce
- hladká mouka 150 g
- žloutek 2 ks
- citronová kůra (z chemicky neošetřeného) z 1 citronu
- hladká mouka (na pomoučení)
- sůl 1 lžička
Náplň
- švestková povidla (hustá ) cca 250 g
- bílek 1 ks dle potřeby
Posypka
- strouhanka 10 lžic
- moučkový cukr 4 lžíce + na posypání
- máslo (rozpuštěné) 100 g
Postup přípravy
- V rendlíku zahřívejte mléko, máslo a špetku soli. Když se začne směs vařit,
- vsypte najednou mouku a vařečkou rychle míchejte, až se těsto spojí do kompaktní koule a začne se odlepovat ode dna a od stěn hrnce. Odstavte ho a nechte trochu zchladnout.
- Do vlahého těsta zašlehejte po jednom žloutky a citronovou kůru. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rukama zlehka vypracujte hladké těsto. Ve větším hrnci ohřejte osolenou vodu k varu.
- Těsto rozválejte na plát vysoký asi 5 mm. Skleničkou o průměru 6 cm vykrajujte kolečka a doprostřed každého dejte 1 lžičku povidel. Přeložte, okraje dobře stiskněte prsty (případně okraj koleček potřete bílkem, který těsto slepí) a přeložené taštičky ještě pomocí vidličky dobře přitiskněte ve spoji, aby se v průběhu vaření neotevřely.
- Taštičky vkládejte do vroucí vody a vařte je zhruba 5 minut. Mezitím připravte posypku. Strouhanku opečte nasucho na pánvi dozlatova, přidejte cukr a rozpuštěné máslo, promíchejte a ještě pár minut opékejte.
- Uvařené taštičky vyjměte pomocí děrované naběračky nebo cedníku a vložte je do pánve s posypkou. Obalte je ze všech stran a podávejte. Podle chuti je pocukrujte.
Švestkové taštičky z odpalovaného těsta se strouhankou Zdroj: Téměř zapomenuté recepty