Michaela Smolová

Švestkové taštičky z odpalovaného těsta se strouhankou

Moje hodnocení
6x

Nevšední pojetí taštiček s povidly. Místo nudlového těsta připravte odpalované, trocha práce navíc se vám odvděčí velejemnou chutí a nebeskou lehkostí. Strouhanka taštičkám dodá vítanou křupavost, ale dobře funguje i mletý mák.

1 porce
60 minut
česká

Těsto

Náplň

  • hustá švestková povidla cca 250 g
  • bílek 1 ks dle potřeby

Posypka

Postup přípravy

  1. V rendlíku zahřívejte mléko, máslo a špetku soli. Když se začne směs vařit,
  2. vsypte najednou mouku a vařečkou rychle míchejte, až se těsto spojí do kompaktní koule a začne se odlepovat ode dna a od stěn hrnce. Odstavte ho a nechte trochu zchladnout.
  3. Do vlahého těsta zašlehejte po jednom žloutky a citronovou kůru. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rukama zlehka vypracujte hladké těsto. Ve větším hrnci ohřejte osolenou vodu k varu.
  4. Těsto rozválejte na plát vysoký asi 5 mm. Skleničkou o průměru 6 cm vykrajujte kolečka a doprostřed každého dejte 1 lžičku povidel. Přeložte, okraje dobře stiskněte prsty (případně okraj koleček potřete bílkem, který těsto slepí) a přeložené taštičky ještě pomocí vidličky dobře přitiskněte ve spoji, aby se v průběhu vaření neotevřely.
  5. Taštičky vkládejte do vroucí vody a vařte je zhruba 5 minut. Mezitím připravte posypku. Strouhanku opečte nasucho na pánvi dozlatova, přidejte cukr a rozpuštěné máslo, promíchejte a ještě pár minut opékejte.
  6. Uvařené taštičky vyjměte pomocí děrované naběračky nebo cedníku a vložte je do pánve s posypkou. Obalte je ze všech stran a podávejte. Podle chuti je pocukrujte.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Michaela Smolová

Téměř zapomenuté recepty Michaela Smolová

Většina kuchařek vzniká z touhy autorů podělit se o své oblíbené recepty. Michaela Smolová toužila uchovat pokrmy, které ji učily babičky, maminka i tchýně, které samy vařily nebo opatrovaly v ručně psaných sešitcích a na papírcích po svých babičkách a maminkách, které neustálým otáčením stránek a vytahováním ztrácely rohy i čitelnost. A protože je duší kronikářka, rozhodla se je sepsat pro příští generace ve formě moderní, roztříděné do sedmi kapitol a opatřené krásnými fotkami. Upéct si můžete chleby, vánoční cukroví a jiné dobroty, slavnostní dorty a zákusky i nedělní bábovku nebo sušenky. Úsměv vzbuzuje kapitola nápojů, likérů a zavařenin. Možná i vy tu objevíte některé, dávno ztracené recepty.

Vydalo nakladatelství Grada.


Přečtěte si také

Recepty