zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Švestkové taštičky z odpalovaného těsta se strouhankou
Autor: Téměř zapomenuté recepty Švestkové taštičky z odpalovaného těsta se strouhankou

Švestkové taštičky z odpalovaného těsta se strouhankou

Hodnoceno: 6x
Nevšední pojetí taštiček s povidly. Místo nudlového těsta připravte odpalované, trocha práce navíc se vám odvděčí velejemnou chutí a nebeskou lehkostí. Strouhanka taštičkám dodá vítanou křupavost, ale dobře funguje i mletý mák.
do 1 hodiny
20 ks porcí

reklama

Suroviny (20 ks porcí)

Náplň:

Posypka:

Postup

  1. V rendlíku zahřívejte mléko, máslo a špetku soli. Když se začne směs vařit,
  2. vsypte najednou mouku a vařečkou rychle míchejte, až se těsto spojí do kompaktní koule a začne se odlepovat ode dna a od stěn hrnce. Odstavte ho a nechte trochu zchladnout. 
  3. Do vlahého těsta zašlehejte po jednom žloutky a citronovou kůru. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rukama zlehka vypracujte hladké těsto. Ve větším hrnci ohřejte osolenou vodu k varu. 
  4. Těsto rozválejte na plát vysoký asi 5 mm. Skleničkou o průměru 6 cm vykrajujte kolečka a doprostřed každého dejte 1 lžičku povidel. Přeložte, okraje dobře stiskněte prsty (případně okraj koleček potřete bílkem, který těsto slepí) a přeložené taštičky ještě pomocí vidličky dobře přitiskněte ve spoji, aby se v průběhu vaření neotevřely.
  5. Taštičky vkládejte do vroucí vody a vařte je zhruba 5 minut. Mezitím připravte posypku. Strouhanku opečte nasucho na pánvi dozlatova, přidejte cukr a rozpuštěné máslo, promíchejte a ještě pár minut opékejte. 
  6. Uvařené taštičky vyjměte pomocí děrované naběračky nebo cedníku a vložte je do pánve s posypkou. Obalte je ze všech stran a podávejte. Podle chuti je pocukrujte. 
Švestkové taštičky z odpalovaného těsta se strouhankou
Autor: Téměř zapomenuté recepty Švestkové taštičky z odpalovaného těsta se strouhankou

reklama

Téměř zapomenuté recepty
Michaela Smolová

Většina kuchařek vzniká z touhy autorů podělit se o své oblíbené recepty. Michaela Smolová toužila uchovat pokrmy, které ji učily babičky, maminka i tchýně, které samy vařily nebo opatrovaly v ručně psaných sešitcích a na papírcích po svých babičkách a maminkách, které neustálým otáčením stránek a vytahováním ztrácely rohy i čitelnost. A protože je duší kronikářka, rozhodla se je sepsat pro příští generace ve formě moderní, roztříděné do sedmi kapitol a opatřené krásnými fotkami. Upéct si můžete chleby, vánoční cukroví a jiné dobroty, slavnostní dorty a zákusky i nedělní bábovku nebo sušenky. Úsměv vzbuzuje kapitola nápojů, likérů a zavařenin. Možná i vy tu objevíte některé, dávno ztracené recepty. 

Vydalo nakladatelství Grada