Švestkové taštičky z odpalovaného těsta se strouhankou
Zdroj: Téměř zapomenuté recepty
Švestkové taštičky z odpalovaného těsta se strouhankou
Zdroj:
Téměř zapomenuté recepty
Nevšední pojetí taštiček s povidly. Místo nudlového těsta připravte odpalované, trocha práce navíc se vám odvděčí velejemnou chutí a nebeskou lehkostí. Strouhanka taštičkám dodá vítanou křupavost, ale dobře funguje i mletý mák.
Postup přípravy
-
V rendlíku zahřívejte mléko, máslo a špetku soli. Když se začne směs vařit,
-
vsypte najednou mouku a vařečkou rychle míchejte, až se těsto spojí do kompaktní koule a začne se odlepovat ode dna a od stěn hrnce. Odstavte ho a nechte trochu zchladnout.
-
Do vlahého těsta zašlehejte po jednom žloutky a citronovou kůru. Těsto vyklopte na pomoučenou pracovní plochu a rukama zlehka vypracujte hladké těsto. Ve větším hrnci ohřejte osolenou vodu k varu.
-
Těsto rozválejte na plát vysoký asi 5 mm. Skleničkou o průměru 6 cm vykrajujte kolečka a doprostřed každého dejte 1 lžičku povidel. Přeložte, okraje dobře stiskněte prsty (případně okraj koleček potřete bílkem, který těsto slepí) a přeložené taštičky ještě pomocí vidličky dobře přitiskněte ve spoji, aby se v průběhu vaření neotevřely.
-
Taštičky vkládejte do vroucí vody a vařte je zhruba 5 minut. Mezitím připravte posypku. Strouhanku opečte nasucho na pánvi dozlatova, přidejte cukr a rozpuštěné máslo, promíchejte a ještě pár minut opékejte.
-
Uvařené taštičky vyjměte pomocí děrované naběračky nebo cedníku a vložte je do pánve s posypkou. Obalte je ze všech stran a podávejte. Podle chuti je pocukrujte.
Švestkové taštičky z odpalovaného těsta se strouhankou
Zdroj: Téměř zapomenuté recepty
Švestkové taštičky z odpalovaného těsta se strouhankou
Zdroj:
Téměř zapomenuté recepty