Suroviny
- knedlík (zbylé ) cca 250 g
- máslo (nebo sádlo) 1 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
- vejce 4 ks
- plnotučné mléko (nebo smetana na vaření 12%) 4 lžíce
- pórek (případně kousek pórku, jarní cibulka, plátek slaniny)
- bylinky (na posypání)
- rajčata (čerstvá,k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Knedlíky nakrájejte na úhledné kostičky. Nechte je trochu oschnout. V silnostěnné pánvi rozehřejte tuk a knedlíky na středním stupni opékejte, až zezlátnou. Pokud používáte pórek, cibulku a/nebo slaninu, nakrájejte je nadrobno a přidejte smažit ke knedlíkům.
- V misce nebo džbánku rozmíchejte vejce s mlékem či smetanou, lehce je osolte a důkladně opepřete. Až budou kostičky knedlíků ze všech stran dobře osmažené, vlijte k nim vaječnou směs, snižte trochu příkon a vejce s knedlíky začněte hned promíchávat.
- Jakmile se vejce začnou srážet, vypněte příkon docela a nechte dojít zbytkovým teplem, vejce by se neměla úplně vysušit, ale zůstat vláčná. Ihned podávejte, případně posypané bylinkami, s čerstvými, lehce osolenými rajčaty.
PRIMA TIP: Pokud chcete tohle jídlo povýšit na skutečně luxusní zážitek, můžete na závěr zakápnout lanýžovým olejem.