Shakarob – tradiční uzbecký salát z rajčat a cibule s koprem

Moje hodnocení
1x

Tento jednoduchý rajčatový salát je oblíbený v celé Střední Asii, kde se tradičně podává s plovem (voňavá směs rýže, masa a zeleniny). Stejně dobře ale poslouží jako příloha ke grilovanému masu.

4 porce
10 minut

Suroviny

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Plátky namočte na 5 minut do misky s ledovou vodou, do které šplíchněte trochu octa. Pokud voda z kohoutku není příliš studená, přidejte kostku ledu. Díky této krátké lázni cibule ztratí většinu štiplavosti.
  2. Mezitím nakrájejte rajčata na plátky nebo klínky a dejte je do menší salátové mísy. Nakrájejte kopr (případně i další bylinky, jako je petržel, máta, jarní cibulka) a přisypte je k rajčatům.
  3. Osušte plátky cibule kuchyňskou nebo papírovou utěrkou. Přidejte je k ostatním ingrediencím.
  4. Na závěr rajčatovo-cibulový salát pokapejte trochou oleje, aby se zelenina lehce obalila, a podle chuti osolte a opepřete. Vše něžně promíchejte a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Do tohoto salátu se tradičně používá nerafinovaný slunečnicový olej. Pokud ho nemáte, použijte raději olivový olej než rafinovaný slunečnicový. V některých variacích se do salátu přidává i nakrájená salátová okurka.

Vyzkoušejte také tradiční bulharský šopský salát podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE: Šopský salát – originální recept na bulharskou klasiku

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Klára Michalová

šéfredaktorka FTV Prima , Prima FRESH Klára Michalová

Přečtěte si také

Recepty