Suroviny
- rajče (heirloom, velké) 2 ks
- bílá cibule (nebo červená) 1/4 ks
- kopr 2-3 snítky
- slunečnicový olej (ideálně nerafinovaný)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Plátky namočte na 5 minut do misky s ledovou vodou, do které šplíchněte trochu octa. Pokud voda z kohoutku není příliš studená, přidejte kostku ledu. Díky této krátké lázni cibule ztratí většinu štiplavosti.
- Mezitím nakrájejte rajčata na plátky nebo klínky a dejte je do menší salátové mísy. Nakrájejte kopr (případně i další bylinky, jako je petržel, máta, jarní cibulka) a přisypte je k rajčatům.
- Osušte plátky cibule kuchyňskou nebo papírovou utěrkou. Přidejte je k ostatním ingrediencím.
- Na závěr rajčatovo-cibulový salát pokapejte trochou oleje, aby se zelenina lehce obalila, a podle chuti osolte a opepřete. Vše něžně promíchejte a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Do tohoto salátu se tradičně používá nerafinovaný slunečnicový olej. Pokud ho nemáte, použijte raději olivový olej než rafinovaný slunečnicový. V některých variacích se do salátu přidává i nakrájená salátová okurka.
Vyzkoušejte také tradiční bulharský šopský salát podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE: Šopský salát – originální recept na bulharskou klasiku