Najděte si recept
Na co máte chuť?

Svěží rajčatový salát s kozím sýrem a křupavými krutony
Zeleninový salát je ideální varianta lehkého obědu nebo večeře v létě. Došla vám inspirace a rádi byste si připravili taky něco jiného než „šopák“? Z toho našeho budete mít radost! Obsahuje totiž jen pár surovin. Ale jak se říká, málo je někdy více. Nesmějí v něm chybět rajčata, protože je právě vrchol jejich sezony. Byla by škoda toho nevyužít. Jsou totiž plná antioxidantů, vitaminů a minerálů. Navíc je mohou konzumovat také diabetici a pomáhají při detoxikaci organismu. A především jsou opravdu lahodná. V kombinaci se šalotkou, pažitkou a kozím sýrem nemají chybu!
do 30 minut
3 porce
Suroviny (3 porce)
- zralá rajčata 500 g
- 2 dny staré housky nebo bageta 2 ks
- šalotka 1 ks
- čerstvý kozí sýr 150 g
- čerstvá pažitka 1 hrst
- olivový olej
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Housky nebo bagetu nakrájejte na větší kostky, dejte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na zhruba 10 minut, aby vznikly pěkné křupavé krutony.
- Do mísy dejte na větší kusy pokrájená rajčata, na proužky nakrájenou šalotku a ochuťte pepřem a solí.
- Zakápněte olivovým olejem dle chuti, přidejte pokrájenou pažitku a nakonec rozdrobený kozí sýr a krutony a zamíchejte.
PRIMA TIP: Rajčata, která si přinesete domů, v žádném případě nedávejte do lednice. Projevilo by se to negativně na jejich chuti i konzistenci. Proto je vždy skladujte v pokojové teplotě. Kozí sýr můžete zaměnit i za měkký ovčí sýr, jako je brynza, která má velmi výraznou chuť. Hodí se i všechny typy balkánských sýrů, případně feta. Další informace o kvalitě potravin najdete na www.akademiekvality.cz.