Suroviny
- hovězí maso (např. kližka nebo krk) 1 kg
- rostlinný olej 4 lžíce
- cibule 2 ks
- mrkev 4 ks
- jasmínová rýže (basmati nebo jasmínová rýže) 3 hrnky
- voda 4 hrnky
- česnek 1 palice
- mletý koriandr 1 lžička
- římský kmín (mletý) 1 lžička
- paprika (mletá) 2 lžičky
- kurkuma (mletá) 1/2 lžičky
- sůl 2 a 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
Postup přípravy
- Hovězí maso nakrájejte asi na 3cm kostky. V hlubokém kastrolu, nejlépe litinovém, rozehřejte 2 lžíce oleje a maso na něm zprudka opečte. Pokud pustí hodně šťávy nebo pěnu, slijte ji, případně můžete i maso propláchnout a vrátit do hrnce.
- Zalijte ho 4 hrnky vody, přiveďte k varu, přikryjte poklicí a na mírném ohni vařte asi hodinu, až bude maso měkké. Maso vyjměte děrovanou lžící, zbylý vývar přeceďte přes jemné síto a doplňte vodou tak, abyste měli dohromady opět 4 hrnky tekutiny.
- Kastrol vytřete papírovou utěrkou, vlijte do něj olej a cibuli nakrájenou na kostičky a mrkev nakrájenou na tenké nudličky julienne. Restujte na středním plameni asi 15 minut, až zelenina změkne a krásně se rozvoní.
- Do hrnce vraťte maso a přidejte všechno koření. Důkladně zamíchejte a nechte asi 30 vteřin rozvonět koření.
- Navrch nasypte propláchnutou a okapanou rýži a položte celou palici česneku rozkrojenou podélně. Zalijte připraveným vývarem a hrncem lehce potřeste, ale nemíchejte.
- Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a nechte na mírném ohni dusit 30 minut. V půlce vaření můžete jednou promíchat. Nakonec vymačkejte česnek ze slupek a vše zamíchejte.
PRIMA TIP: Tradičně se plov připravuje z hovězího nebo jehněčího masa, ale existují verze i s vepřovým nebo kuřecím masem. Všechny se připravují obdobně, pouze u kuřecího není potřeba maso předvařit. Stačí ho lehce zarestovat spolu s cibulí a mrkví a poté už postupovat podle receptu.
V některých verzích můžete do plovu přidat rozinky nebo jiné sušené ovoce, případně slitou konzervovanou cizrnu.
Mohlo by Vás zajímat