redakce Prima FRESH

Plov – sváteční uzbecký pilaf s hovězím masem a mrkví

Moje hodnocení
6x

Oblíbené jídlo můžeme najít v národních kuchyních mnoha zemí Střední Asie, ale právě uzbecký plov si získal největší věhlas. Přestože je to jednoduché jídlo z jednoho hrnce, které neobsahuje příliš mnoho surovin, patří v Uzbekistánu ke slavnostním jídlům, která se připravují pro zvláštní příležitost a vždy ve velkém množství.

10 porcí
120 minut
asijská

Suroviny

Postup přípravy

  1. Hovězí maso nakrájejte asi na 3cm kostky. V hlubokém kastrolu, nejlépe litinovém, rozehřejte 2 lžíce oleje a maso na něm zprudka opečte. Pokud pustí hodně šťávy nebo pěnu, slijte ji, případně můžete i maso propláchnout a vrátit do hrnce.
  2. Zalijte ho 4 hrnky vody, přiveďte k varu, přikryjte poklicí a na mírném ohni vařte asi hodinu, až bude maso měkké. Maso vyjměte děrovanou lžící, zbylý vývar přeceďte přes jemné síto a doplňte vodou tak, abyste měli dohromady opět 4 hrnky tekutiny.
  3. Kastrol vytřete papírovou utěrkou, vlijte do něj olej a cibuli nakrájenou na kostičky a mrkev nakrájenou na tenké nudličky julienne. Restujte na středním plameni asi 15 minut, až zelenina změkne a krásně se rozvoní.
  4. Do hrnce vraťte maso a přidejte všechno koření. Důkladně zamíchejte a nechte asi 30 vteřin rozvonět koření.
  5. Navrch nasypte propláchnutou a okapanou rýži a položte celou palici česneku rozkrojenou podélně. Zalijte připraveným vývarem a hrncem lehce potřeste, ale nemíchejte.
  6. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou a nechte na mírném ohni dusit 30 minut. V půlce vaření můžete jednou promíchat. Nakonec vymačkejte česnek ze slupek a vše zamíchejte.

PRIMA TIP: Tradičně se plov připravuje z hovězího nebo jehněčího masa, ale existují verze i s vepřovým nebo kuřecím masem. Všechny se připravují obdobně, pouze u kuřecího není potřeba maso předvařit. Stačí ho lehce zarestovat spolu s cibulí a mrkví a poté už postupovat podle receptu.

V některých verzích můžete do plovu přidat rozinky nebo jiné sušené ovoce, případně slitou konzervovanou cizrnu.

Mohlo by Vás zajímat

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty