Masové koule
- mleté maso (mix hovězí a vepřové) 500 g
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- vejce 1 ks
- strouhanka 3 lžíce
- sušený tymián 3 snítky
- olej (na vymazání pekáče)
- sůl
- pepř
Omáčka
- cibule 1 ks
- mrkev 2 ks
- slunečnicový olej 2 lžíce
- loupaná rajčata 600 g
- vývar (zeleninový nebo hovězí) 800 ml
- mletá skořice 1/2 lžičky
- cukr
- sůl
- pepř
K podávání
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C.
- V míse smíchejte maso, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, vejce a strouhanku. Dochuťte lístky tymiánu, solí, pepřem a důkladně promíchejte. Ze směsi tvarujte kuličky o průměru přibližně 5 cm.
- Masové koule vyskládejte na pekáč vymazaným olejem a vložte do rozpálené trouby. Pečte dozlatova 35–40 minut. V průběhu pečení maso lehce podlijte vodou.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. V hrnci rozpalte 2 lžíce oleje a přidejte nejdřív cibuli a restujte dosklovata, pak přidejte mrkev a restujte na mírném plameni a asi 5 minut.
- Přidejte loupaná rajčata a zalijte vývarem. Ochuťte skořicí, solí, pepřem a cukrem. Vařte na mírném plameni 30 minut.
- Omáčku rozmíchejte tyčovým mixérem dohladka. Před servírováním ji ještě ochutnejte a popřípadě dochuťte.
- Servírujte s masovými koulemi a těstovinami.
Rajská omáčka s masovými kuličkami nejen pro děti 2 Zdroj: Kitchen Story