Rajská omáčka s masovými kuličkami nejen pro děti

Moje hodnocení
8x

Tak schválně! Jak to máte s rajskou omáčkou vy? Milujete, nebo nenávidíte? Možná jste si ji v dětství příliš nezamilovali, ale pokud vyzkoušíte tuto od Kitchen Story, dostane na ni chuť celá rodina. Bez výjimky!

4 porce
60 minut
česká

Masové koule

  • mleté maso (mix hovězí a vepřové) 500 g
  • cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • vejce 1 ks
  • strouhanka 3 lžíce
  • sušený tymián (tymián) 3 snítky
  • sůl, pepř
  • olej na vymazání pekáče

Omáčka

K podávání

  • těstoviny

Postup přípravy

  1. Troubu rozehřejte na 180 °C.
  2. V míse smíchejte maso, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, vejce a strouhanku. Dochuťte lístky tymiánu, solí, pepřem a důkladně promíchejte. Ze směsi tvarujte kuličky o průměru přibližně 5 cm.
  3. Masové koule vyskládejte na pekáč vymazaným olejem a vložte do rozpálené trouby. Pečte dozlatova 35–40 minut. V průběhu pečení maso lehce podlijte vodou.
  4. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle. V hrnci rozpalte 2 lžíce oleje a přidejte nejdřív cibuli a restujte dosklovata, pak přidejte mrkev a restujte na mírném plameni a asi 5 minut.
  5. Přidejte loupaná rajčata a zalijte vývarem. Ochuťte skořicí, solí, pepřem a cukrem. Vařte na mírném plameni 30 minut.
  6. Omáčku rozmíchejte tyčovým mixérem dohladka. Před servírováním ji ještě ochutnejte a popřípadě dochuťte.
  7. Servírujte s masovými koulemi a těstovinami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kitchen Story

Kitchen Story

… aneb manželé v kuchyni!

Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…

Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.


Přečtěte si také

Recepty