Suroviny
- hovězí plec (loupaná ) 1 kg
- mrkev (větší ) 6 ks
- petržel 3 ks
- celer (větší ) 1 ks
- máslo (nebo přepuštěné máslo) 130 g
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 3 ks
- červená cibule 1 ks
- cibule (žlutá ) 1 ks
- hovězí vývar (nebo voda) 800 ml
- dijonská hořčice 1 lžička
- smetana ke šlehání (vysokoprocentní ) 250 ml
- brusinkový džem (k podávání)
- citron (k podávání)
- petrželka (k podávání)
- pepř 10 kuliček
- sůl
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Všechnu zeleninu očistěte.
- Mrkev, celer i petržel nakrájejte na stejně velké kousky. Cibule na půlkolečka.
- V pekáči rozehřejte máslo a na něm orestujte cibuli, poté přihoďte i kousky zeleniny a restujte, aby se vše krásně opeklo.
- Poté udělejte v pekáči místo - zeleninu přemístěte na jednu stranu a opečte ze všech stran maso.
- Do pekáče přidejte koření, zalijte vše vývarem nebo vodou, pekáč přikryjte poklicí a dejte do trouby péct na 2 hodiny. Pokud bude maso tuhé, pečte déle.
- Po upečení vyjměte z pekáče maso, které nakrájejte na plátky a vyjměte také koření.
- Zeleninu s tekutinou přendejte do mixéru a rozmixujte dohladka, poté přidejte i smetanu a opět promixujte, aby vznikla hladká omáčka, kterou netřeba zahušťovat.
- V tuto chvíli oddělejte porci malým dětem a do dospělácké verze přidejte ještě hořčici a sůl dle chuti.
- Podávejte s knedlíkem nebo třeba lokšemi, brusinkami a citrónem.