V USA oblíbený salát s východoevropsky znějícím jménem ve skutečnosti pochází z Nizozemí. Znáte něco více „amerického“? A přesně do filozofie rychlých občerstvení a barbecue zapadá: je výtečný a zcela jednoduchý. Naučíme vás ten pravý i jeho variace.
Coleslaw – nejoblíbenější americký salát z českých surovin bude ozdobou každé grilovačky
Je léto a vy potřebujete parťáka k masu, které už chytá barvu na grilu. Nebo lehkou večeři, u které nestrávíte mládí. Něco svěžího, rychlého a s efektem „čím déle v lednici, tím lepší“. Vaše volba musí být salát coleslaw. Češi ho znají hlavně díky KFC, ale udělejte si ho doma a nebudete chtít jinak.
V severní Americe se poprvé tento salát objevil v roce 1785, když ho s sebou přivezli holandští přistěhovalci. Jeho jméno ve skutečnosti pochází z holandského slova ''koolsla'', což je zkrácenou verzí od ''koolsalade'', v překladu znamená přesně to, co to je – zelný salát. Není divu, že se díky své jednoduchosti a skvělé chuti rozšířil a stal se jedním z nejpopulárnějších amerických salátů.
Připravte Coleslaw podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE
PRIMA TIPY, JAK NA NEJLEPŠÍ SALÁT COLESLAW:
- Coleslaw můžete připravit pouze ze zeleného zelí. Mrkev dodá další chuť a strukturu, červené zelí zase barvu. Někdo do salátu přidává také nastrouhanou cibuli, ale to udělejte pouze v případě, že salát obratem sníte, cibule má tendenci rychle zkysnout.
- Existuje také varianta coleslawu, ve kterém je místo majonézového dresinku použitá jednoduchá octová zálivka, která se připravuje pouze z octa, oleje, cukru, soli a pepře.
- Coleslaw je výborný i odleželý, takže zbytek po grilovačce můžete uložit do lednice a vzít si ho s sebou druhý den do práce k obědu. Díky tomu, že je vyrobený z tvrdé zeleniny, zůstává příjemně křupavý.
Základní coleslaw
- malá hlávka bílého zelí
- 1 bílá cibule
- 1 velká mrkev
- 1 lžíce soli
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 100 ml smetany
- 200 ml majonézy
- pepř dle chuti
Zelí nakrouhejte na nudličky a prosolte. Nechte chvíli stát, aby pustilo vodu a co nejlépe vymačkejte tekutinu. Pak nastrouhejte na nudličky mrkev, cibuli nakrájejte na tenké plátky a vše poctivě promíchejte. V misce smíchejte ingredience na zálivku a vše spojte dohromady. Salát dejte do lednice alespoň na pár hodin, nejlépe do druhého dne.
Červený coleslaw s jablkem
- malá hlávka červeného zelí
- 1 červená cibule
- 1 velká mrkev
- 2 stonky řapíkatého celeru
- 1 velké kyselé jablko
- šťáva z poloviny citronu
- 3 lžíce hnědého cukru
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce jablečného octa
- 250 ml majonézy (lze doplnit kysanou smetanou)
Postup je totožný jako u puristické verze salátu, řapíkatý celer nakrájejte na jemné půlměsíčky.
Coleslaw s plísňovým sýrem a vlašskými ořechy
- malá hlávka bílého zelí
- 1 bílá cibule
- 1 velká mrkev
- 1/4 celeru
- 1 lžíce soli
- 3 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 1 lžíce kysané smetany
- 200 ml majonézy
- šálek rozdrobeného plísňového sýra
- 1/2 šálku nadrcených vlašských ořechů
- pepř dle chuti
Zelí nakrouhejte na nudličky a prosolte, až zelí pustí šťávu, co nejlépe vymačkejte tekutinu. Nastrouhejte na nudličky mrkev a celer i cibuli, vše dobře promíchejte. V misce smíchejte ingredience na zálivku a vše spojte dohromady. Do salátu přidejte rozdrobený plísňový sýr a ořechy, opět vše zamíchejte a spojte. Salát dejte do lednice alespoň na pár hodin, nejlépe do druhého dne.
Zdroj: autorský text
Zkuste i další variace na zelný salát:
Vyzkoušejte originální burger s uzeným vepřovým kolenem a salátem Coleslaw podle Zdeňka Pohlreicha