Slepičárna blog blog

Velikonoční kuře a poctivá nádivka

Moje hodnocení
10x

Připravujete každý rok nějakou velikonoční specialitu, která na stole zkrátka nesmí chybět? Mnoho rodin mezi takové řadí právě pečené kuře a poctivou domácí nádivku. Vyzkoušejte tento recept podle Martina Škody a Slepičárny!

4 porce
90 minut
česká

Nádivka

Kuře

Brambory

Postup přípravy

  1. Nejdřív si připravte nádivku. Na menší kousky nakrájejte šalotku a česnek.
  2. Orestujte je na pánvi na olivovém oleji. Přidejte nakrájená kuřecí prsa a slaninu. Osolte a opepřete. Orestujte a dejte stranou, aby směs mohla trošku vychladnout.
  3. Housky nebo rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přendejte je do mísy.
  4. Přidejte nasekaný medvědí česnek, jarní cibulku, spařené a nasekané kopřivy a směs z pánve.
  5. Dochuťte muškátovým oříškem, vmíchejte vejce a smetanu. Vypracujte nádivku, kdyby byla tekutější, přidejte trošku strouhanky.
  6. Vymažte formu na pečení o průměru 22 cm máslem a vysypte strouhankou. Troubu předehřejte na 200 °C.
  7. V rendílku uvařte dvě vejce natvrdo. Do vody přidejte špetku soli a trošku octa, vložte vejce, přiveďte k varu a vařte 8 minut (nebo 1,5 minuty a nechte 15 minut dojít v horké vodě).
  8. Baby kuřátka ze všech stran i uvnitř osolte, opepřete, zlehka posypte kurkumou, paprikou a muškátovým oříškem.
  9. Uvařená vejce oloupejte a obalte v nádivce. Naplňte tím baby kuřátka, do každého jedno vejce s nádivkou. Uzavřete párátky.
  10. Přendejte do pekáčku a navrch dejte ještě trošku másla. Podlijte troškou vody nebo kuřecím vývarem, pokud máte.
  11. Zbytek nádivky rozdělte do vymazané a vysypané koláčové formy. Kuře i nádivku dejte péct do předehřáté trouby, nejdříve při 200 °C asi 30 minut, poté teplotu stáhněte na 180 °C a dopékejte ještě dalších 40 minut, dokud nebude mít kuře zlatou kůrčičku.
  12. Podle potřeby jej podlijte vodou nebo vývarem.
  13. Mezitím uvařte brambory i se slupkou doměkka, poté je slijte a nechte trošku vychladnout.
  14. Na pánvi rozehřejte máslo s olejem, přidejte očištěnou a na menší kousky nakrájenou mrkev a chřest. Orestujte.
  15. Pak vmíchejte rozpůlené brambory, osolte, opepřete a opět orestujte dozlatova. Nakonec přidejte vyloupaný hrášek a společně orestujte.
  16. Upečená kuřátka rozkrojte a servírujte s nádivkou a bramborami.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Slepičárna blog blog


Přečtěte si také

Recepty