Najděte si recept
Na co máte chuť?

Velikonoční kuře a poctivá nádivka
Připravujete každý rok nějakou velikonoční specialitu, která na stole zkrátka nesmí chybět? Mnoho rodin mezi takové řadí právě pečené kuře a poctivou domácí nádivku. Vyzkoušejte tento recept podle Martina Škody a Slepičárny!
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
Nádivka:
- šalotka 2 ks
- česnek 1 stroužek
- olej
- kuřecí prsa 2 ks
- anglická slanina 100 g
- sůl, pepř
- rohlíky (nebo housky), den staré 4 ks
- medvědí česnek 2 svazky
- jarní cibulka 1 svazek
- kopřivy 2 svazky
- muškátový oříšek
- vejce 5 ks
- 33% smetana ke šlehání 250 ml
- strouhanka na zahuštění
- máslo na vymazání formy
Kuře:
- baby kuřátka 2 ks
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- kurkuma 1 špetka
- paprika 1 špetka
- máslo
- vejce 2 ks
- syrová nádivka (z tohoto receptu)
Brambory:
- brambory typu A 500 g
- máslo + olivový olej
- mrkev 1 svazek
- zelený chřest 1 svazek
- vyloupaný hrášek 2 hrsti
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Nejdřív si připravte nádivku. Na menší kousky nakrájejte šalotku a česnek.
- Orestujte je na pánvi na olivovém oleji. Přidejte nakrájená kuřecí prsa a slaninu. Osolte a opepřete. Orestujte a dejte stranou, aby směs mohla trošku vychladnout.
- Housky nebo rohlíky nakrájejte na malé kostičky. Přendejte je do mísy.
- Přidejte nasekaný medvědí česnek, jarní cibulku, spařené a nasekané kopřivy a směs z pánve.
- Dochuťte muškátovým oříškem, vmíchejte vejce a smetanu. Vypracujte nádivku, kdyby byla tekutější, přidejte trošku strouhanky.
- Vymažte formu na pečení o průměru 22 cm máslem a vysypte strouhankou. Troubu předehřejte na 200 °C.
- V rendílku uvařte dvě vejce natvrdo. Do vody přidejte špetku soli a trošku octa, vložte vejce, přiveďte k varu a vařte 8 minut (nebo 1,5 minuty a nechte 15 minut dojít v horké vodě).
- Baby kuřátka ze všech stran i uvnitř osolte, opepřete, zlehka posypte kurkumou, paprikou a muškátovým oříškem.
- Uvařená vejce oloupejte a obalte v nádivce. Naplňte tím baby kuřátka, do každého jedno vejce s nádivkou. Uzavřete párátky.
- Přendejte do pekáčku a navrch dejte ještě trošku másla. Podlijte troškou vody nebo kuřecím vývarem, pokud máte.
- Zbytek nádivky rozdělte do vymazané a vysypané koláčové formy. Kuře i nádivku dejte péct do předehřáté trouby, nejdříve při 200 °C asi 30 minut, poté teplotu stáhněte na 180 °C a dopékejte ještě dalších 40 minut, dokud nebude mít kuře zlatou kůrčičku.
- Podle potřeby jej podlijte vodou nebo vývarem.
- Mezitím uvařte brambory i se slupkou doměkka, poté je slijte a nechte trošku vychladnout.
- Na pánvi rozehřejte máslo s olejem, přidejte očištěnou a na menší kousky nakrájenou mrkev a chřest. Orestujte.
- Pak vmíchejte rozpůlené brambory, osolte, opepřete a opět orestujte dozlatova. Nakonec přidejte vyloupaný hrášek a společně orestujte.
- Upečená kuřátka rozkrojte a servírujte s nádivkou a bramborami.
Slepičárna
Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.
Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.
Recepty doprovází i krásné fotky a nevšední grafická úprava - zkrátka radost pohledět, uvařit a ochutnat...!