Suroviny
- vepřové plecko 500 g
- cibule 2 ks
- sádlo 1 lžíce
- česnek 4 stroužky
- brambory 2 ks
- sušené houby 1 hrst
- sušené švestky (bez pecek) 1 hrst
- nové koření 3 kuličky
- pepř celý (černý ) 1 lžička kuliček
- bobkový list 2 ks
- bílé kysané zelí 500 g
- šunka (kvalitní ) 250 g
- pikantní klobása 1 ks
- máslo 1 lžíce
- mletá sladká paprika 1 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Omyté maso zalijte v hrnci vodou, lehce osolte, uveďte do varu a pak na mírném stupni vařte asi hodinu a půl zcela doměkka. Maso vyndejte a až s ním budete moct manipulovat, rozdělte ho na kousky nebo vlákna. Uchovejte je v misce, zalité trochou vývaru, aby neosychalo.
- Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky nebo kostičky a v hrnci ji osmažte na rozehřátém sádle. Přidejte plátky česneku a ještě chvíli je smažte, aby se rozvoněl. Zalijte vývarem, přidejte nakrájené brambory, sušené houby, švestky a koření. Vařte asi 10 minut, pak přidejte scezené zelí a vařte ještě 20 minut.
- Do polévky přidejte na kostičky nakrájenou šunku, kolečka klobásy a obrané maso. Nakonec dochuťte paprikou, osmaženou na másle.
PRIMA TIP: Slovenská kapustnica přímo volá po rozležení, proto se připravuje den předem.
Slovenská kapustnica s klobásou a sušenými švestkami Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD