Slovenská kapustnica s klobásou a sušenými švestkami

Moje hodnocení
4x

Stejně jako je u nás na Štědrý večer víceméně nezbytný kapr se salátem, u sousedů na Slovensku je to hustá zelňačka (po slovensky kapustnica) se spoustou dalších skvělých věcí. Předpisy se krajově i po rodinách dost liší, vybrali jsme jeden hodně, hodně luxusní, který si můžete připravit třeba na Silvestra.

6 porcí
90 minut
slovenská

Suroviny

  • vepřové plecko 500 g
  • cibule 2 ks
  • sádlo 1 lžíce
  • česnek 4 stroužky
  • brambory 2 ks
  • sušené houby 1 hrst
  • sušené švestky (bez pecek) 1 hrst
  • nové koření 3 kuličky
  • celý černý pepř 1 lžička kuliček
  • bobkový list 2 ks
  • kysané zelí 500 g
  • kvalitní šunka 250 g
  • pikantní klobása 1 ks
  • máslo 1 lžíce
  • mletá sladká paprika 1 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. Omyté maso zalijte v hrnci vodou, lehce osolte, uveďte do varu a pak na mírném stupni vařte asi hodinu a půl zcela doměkka. Maso vyndejte a až s ním budete moct manipulovat, rozdělte ho na kousky nebo vlákna. Uchovejte je v misce, zalité trochou vývaru, aby neosychalo.
  2. Cibuli oloupejte, nakrájejte na plátky nebo kostičky a v hrnci ji osmažte na rozehřátém sádle. Přidejte plátky česneku a ještě chvíli je smažte, aby se rozvoněl. Zalijte vývarem, přidejte nakrájené brambory, sušené houby, švestky a koření. Vařte asi 10 minut, pak přidejte scezené zelí a vařte ještě 20 minut.
  3. Do polévky přidejte na kostičky nakrájenou šunku, kolečka klobásy a obrané maso. Nakonec dochuťte paprikou, osmaženou na másle.

PRIMA TIP: Slovenská kapustnica přímo volá po rozležení, proto se připravuje den předem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty