Suroviny
- pšenice (vařená pšenice ozimá) 2 hrnky
- římský salát 1 ks
- špenát (čerstvý ) 2 velké hrsti
- vejce 4 ks
- tuňák ve vlastní šťávě 1 konzerva
- červená řepa (střední ) 2 ks
- kešu hrst
- sušená rajčata (v oleji) 6 ks
- balzamikový ocet
- olivový olej
- javorový sirup
- sůl
- pepř
Jak na pšenici?
Pšenici uvaříte jednoduše podle návodu na obalu – vždy je třeba ji předem namočit (ideálně přes noc). Druhý den ji můžete uvařit v normálním, ale i tlakovém hrnci. Podle návodu to v běžném hrnci trvá až hodinu a půl, ale někdy stačí klidně i cca 45 minut (po předchozím namočení). V tlakovém to bude trvat takových 20–25 minut, případně můžete dovařit. Hotové zrno přidávejte nejen do salátů, ale i pomazánek, polévky nebo masových směsí.
Článek
Výběr svěžích salátů, na kterých si pochutná leckterý milovník masa
Patříte mezi ty strávníky, kteří tvrdí, že ze salátu se člověk nemůže nikdy najíst? My vám ukážeme, že opak je pravdou. Když se k tomu všemu "zelenému" přidá kus masa,...
Postup přípravy
- V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Poté vsypte vařenou pšenici, nakrájená sušená rajčata, osolte a opepřete a za občasného míchání smažte cca 5 minut. Nakonec dochuťte zhruba lžičkou balzamika.
- Uvařte vajíčka – od bodu varu podle velikosti 5–6 minut. Poté slijte a přelijte studenou vodou. Mezitím si nastrouhejte oloupanou řepu. V misce smíchejte 2 lžičky javorového sirupu, 1 lžíci balzamika a 2 lžíce olivového oleje. Tuto směs zamíchejte do nastrouhané řepy a odložte stranou.
- Na pánvi nasucho opražte kešu oříšky. Nasekejte jarní cibulku. Špenát a salát operte a natrhejte na kusy. Ty poté naaranžujte do talířů.
- Na salátové lupení navršte vždy po části pšenice, „naložené“ řepy a tuňáka. Přidejte do každého talíře jedno rozpůlené vajíčko a posypejte jarní cibulkou a praženými oříšky. Můžete pokapat olivovým olejem. Ihned podávejte.