Najděte si recept
Na co máte chuť?

Salát z pšenice s tuňákem a vejcem
Jak na pšenici?
Pšenici uvaříte jednoduše podle návodu na obalu – vždy je třeba ji předem namočit (ideálně přes noc). Druhý den ji můžete uvařit v normálním, ale i tlakovém hrnci. Podle návodu to v běžném hrnci trvá až hodinu a půl, ale někdy stačí klidně i cca 45 minut (po předchozím namočení). V tlakovém to bude trvat takových 20–25 minut, případně můžete dovařit. Hotové zrno přidávejte nejen do salátů, ale i pomazánek, polévky nebo masových směsí.
Článek
Výběr svěžích salátů, na kterých si pochutná leckterý milovník masa
Suroviny (4 porce)
- vařená pšenice ozimá 2 hrnky
- římský salát 1 ks
- čerstvý špenát 2 velké hrsti
- Vejce 4 ks
- tuňák ve vlastní šťáve 1 konzerva
- střední červená řepa 2 ks
- hrst oříšků kešu
- sušená rajčata v oleji 6 ks
- jarní cibulka 2 ks
- ocet balzamiko
- Olivový olej
- sůl, pepř
- Javorový sirup
Postup
- V pánvi rozehřejte lžíci olivového oleje. Poté vsypte vařenou pšenici, nakrájená sušená rajčata, osolte a opepřete a za občasného míchání smažte cca 5 minut. Nakonec dochuťte zhruba lžičkou balzamika.
- Uvařte vajíčka – od bodu varu podle velikosti 5–6 minut. Poté slijte a přelijte studenou vodou. Mezitím si nastrouhejte oloupanou řepu. V misce smíchejte 2 lžičky javorového sirupu, 1 lžíci balzamika a 2 lžíce olivového oleje. Tuto směs zamíchejte do nastrouhané řepy a odložte stranou.
- Na pánvi nasucho opražte kešu oříšky. Nasekejte jarní cibulku. Špenát a salát operte a natrhejte na kusy. Ty poté naaranžujte do talířů.
- Na salátové lupení navršte vždy po části pšenice, „naložené“ řepy a tuňáka. Přidejte do každého talíře jedno rozpůlené vajíčko a posypejte jarní cibulkou a praženými oříšky. Můžete pokapat olivovým olejem. Ihned podávejte.
Salát z pšenice s tuňákem a vejcem; foto: blog Tvoříme domov
Doma chutná nejlépe!
Blog Tvoříme domov vznikl z jednoho zásadního důvodu – abych se na mateřské nezbláznila. Jsem obyčejná holka s běžnými zájmy, která však pohlíží na jídlo jako na svátek. Mám úctu k surovinám, které nechci „zabít“ zbytečnými průmyslovými produkty. Moje recepty jsou proto velmi jednoduché, často jen ze základních surovin a vždy bez chemie.
Chci ukázat, že zdravé jídlo nebo jeho varianty nemusí být jen podivně vypadající hrouda na talíři. Zároveň však vím, že občas přijde den, kdy si prostě musíme dopřát nějaké bolestné (takové mám tak třikrát do týdne :). Z toho důvodu jsem si oblíbila dezerty nebo chcete-li sladkosti, které poskytnou vše, co naše nervy potřebují, aniž bychom z nich museli mít velké výčitky. Bílou mouku vždy doplním tou celozrnnou, bílý cukr nahrazuji třtinovým nebo jej nepoužiji vůbec a sladím třeba datlemi.
Můj pohled na jídlo je možná jiný, nicméně nijak extrémní. Prostě vyznávám zdravý rozum. Protože bez buřtu pečeného nad ohněm to v létě prostě nejde!