Polská okurková polévka
Zdroj: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Polská okurková polévka
Zdroj:
Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Jednou jsem v Polsku ochutnal velmi zajímavou polévku s kyselými okurkami. Bylo zrovna chladno a mírně pikantní polévka příjemně zahřála. Okurková polévka je v Polsku tradiční specialitou, vaří se téměř v každé rodině. Obvykle se do ní používají okurky kvašené, které dodají polévce ojedinělou chuť, můžete však použít i klasické nakládané. A nebyl by to polský pokrm, kdyby v něm chyběl kopr – v této zemi se ho pěstují celé lány.
Postup přípravy
-
V hrnci rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte dorůžova. Přisypte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a ještě chvíli restujte.
-
Zalijte 1,5 l vody, přidejte bobkový list, nové koření a sůl. Přiveďte k varu a vařte pozvolna asi 15 minut.
-
Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na silnější kolečka, vložte do malého hrnce, zalijte nad jejich povrch vodou, osolte a vařte doměkka.
-
Nyní do polévky přidejte nahrubo nastrouhané kvašené nebo kyselé okurky a pohanku a povařte dalších 10 minut. Přidejte brambory i s vodou z vaření, promíchejte a ještě chvilku povařte.
-
Nakonec do polévky vmíchejte smetanu, dle chuti opepřete a posypte nasekaným koprem.
Polská okurková polévka 2
Zdroj: Petr Klíma / Luštěninová kuchařka
Polská okurková polévka 2
Zdroj:
Petr Klíma / Luštěninová kuchařka