Najděte si recept
Na co máte chuť?

Polská okurková polévka
Suroviny (5 porcí)
- menší cibule 2 ks
- slunečnicový olej 5 lžic
- větší mrkev 1 ks
- větší petržel 1 ks
- malý celer 1/4 ks
- voda 1,5 litru
- bobkový list 3 ks
- nové koření 3 kuličky
- mořská sůl
- brambory 450 g
- kvašené nebo kyselé okurky 250 g
- loupaná pohanka 3 lžíce
- rýžová nebo sójová smetana 200 ml
- čerstvě namletý černý pepř
- čerstvý kopr 1 malý svazek
Postup
- V hrnci rozehřejte olej, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a osmahněte dorůžova. Přisypte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a ještě chvíli restujte.
- Zalijte 1,5 l vody, přidejte bobkový list, nové koření a sůl. Přiveďte k varu a vařte pozvolna asi 15 minut.
- Mezitím oloupejte brambory, nakrájejte je na silnější kolečka, vložte do malého hrnce, zalijte nad jejich povrch vodou, osolte a vařte doměkka.
- Nyní do polévky přidejte nahrubo nastrouhané kvašené nebo kyselé okurky a pohanku a povařte dalších 10 minut. Přidejte brambory i s vodou z vaření, promíchejte a ještě chvilku povařte.
- Nakonec do polévky vmíchejte smetanu, dle chuti opepřete a posypte nasekaným koprem.
Luštěninová kuchařka se spoustou zeleniny
Jak luštěniny zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat?
Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life a autor úspěšné Zeleninové kuchařky Petr Klíma spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.
Díky jeho nové kuchařce si budete moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli a uvařit dobré kvalitní jídlo pro celou vaši rodinu. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.
Vydalo nakladatelství Smart Press.