návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Losos v papilotě se zeleným chřestem

4 porce
do 30 minut
Losos v papilotě se zeleným chřestem
Losos v papilotě se zeleným chřestem
Jedna z nejoblíbenějších a nejzdravějších ryb navázala s křupavým chřestem už dávno pevné přátelství. Tato úprava ctí jemnost obou základních surovin a dává vyniknout jejich jemné, přesto výrazné chuti.
Reklama

Další výborné recepty ze svěží jarní zeleniny najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH, který je právě v prodeji:

Článek

Jarní číslo časopisu Prima FRESH  Foto:

Zažijte dokonalé jarní probuzení s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jarní číslo časopisu prima FRESH je nabité svěžími, zelenými a křupavými recepty, které vám zpříjemní celou jarní sezonu. Nechybí ani inspirace pro ty, co milují sladké!...
Reklama

Postup

  1. Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní dvě mřížky, do spodní a horní třetiny výšky trouby. Ustřihněte si 4 obdélníky papíru na pečení tak, aby se do nich daly filety dobře zabalit. Každý přeložte šikmo napůl, aby vznikl záhyb, pak je zase rozložte.
  2. Chřest a pórek promíchejte v misce s olejem. Osolte a opepřete stejně jako filety ryby.
  3. Filet položte na jednu stranu od naznačeného přehybu na papír a rovnoměrně na něj rozdělejte chřest s pórkem. Přeložte přes ně druhou půlku papíru, spojte a okraje zarolujte do sebe, aby vznikly uzavřené půlměsíčkovité balíčky.
  4. Položte je na plech s okrajem a pečte 10 minut, pokud chcete mít rybu jen mírně propečenou, případně o něco déle. Balíčky přesuňte na talíře a opatrně (vyběhne horká pára) je rozstřihněte kuchyňskými nůžkami. Posypte bylinkami a podávejte s dílky citronu k zakápnutí.
Reklama

Losos v papilotě se zeleným chřestem  Foto: Losos v papilotě se zeleným chřestem , Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Chřest - chcete o něm vědět víc?

Poněkud tajuplná rostlina, v jejímž pěstování jsme kdysi byli velmistry, se pomalu vrací na pole i na talíře. Dnes je oproti minulosti oblíbenější chřest zelený, který se nechává růst za přístupu světla (a v řadě zemí mírného pásma roste i divoce) a který má svěží chuť a křupavost, pro něž se dá jíst i zasyrova. Bělený chřest vyrůstá pod příklopy (klošemi) bez přístupu světla a získává tak jemnější chuť a bělavou barvu, je ale potřeba ho loupat a krátce povařit. Chřest je pro náročnost pěstování a krátkou sezonu jen výběrová surovina, ale o to víc bychom měli doceňovat jeho současnou širokou dostupnost a gastronomické možnosti.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama