Najděte si recept
Na co máte chuť?

Losos v papilotě se zeleným chřestem
Jedna z nejoblíbenějších a nejzdravějších ryb navázala s křupavým chřestem už dávno pevné přátelství. Tato úprava ctí jemnost obou základních surovin a dává vyniknout jejich jemné, přesto výrazné chuti.
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
- zelený chřest, očištěný a nakrájený na šikmé špalíčky 1 svazek (500 g)
- malý pórek, očištěný, propláchnutý a nakrájený na šikmá kolečka (jen bílá a světle zelená část) 1 ks
- extra panenský olivový olej 2 lžíce
- filety z lososa bez kůže, o výšce asi 2,5 cm 4 ks
- hrubá mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
- nasekané jarní bylinky (estragon, kopr, bazalka, petrželka) k podávání 1 hrst
- dílky citronu k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C a vložte do ní dvě mřížky, do spodní a horní třetiny výšky trouby. Ustřihněte si 4 obdélníky papíru na pečení tak, aby se do nich daly filety dobře zabalit. Každý přeložte šikmo napůl, aby vznikl záhyb, pak je zase rozložte.
- Chřest a pórek promíchejte v misce s olejem. Osolte a opepřete stejně jako filety ryby.
- Filet položte na jednu stranu od naznačeného přehybu na papír a rovnoměrně na něj rozdělejte chřest s pórkem. Přeložte přes ně druhou půlku papíru, spojte a okraje zarolujte do sebe, aby vznikly uzavřené půlměsíčkovité balíčky.
- Položte je na plech s okrajem a pečte 10 minut, pokud chcete mít rybu jen mírně propečenou, případně o něco déle. Balíčky přesuňte na talíře a opatrně (vyběhne horká pára) je rozstřihněte kuchyňskými nůžkami. Posypte bylinkami a podávejte s dílky citronu k zakápnutí.
Losos v papilotě se zeleným chřestem , Foto: L.A. CREATIVE FOOD
Chřest - chcete o něm vědět víc?
Poněkud tajuplná rostlina, v jejímž pěstování jsme kdysi byli velmistry, se pomalu vrací na pole i na talíře. Dnes je oproti minulosti oblíbenější chřest zelený, který se nechává růst za přístupu světla (a v řadě zemí mírného pásma roste i divoce) a který má svěží chuť a křupavost, pro něž se dá jíst i zasyrova. Bělený chřest vyrůstá pod příklopy (klošemi) bez přístupu světla a získává tak jemnější chuť a bělavou barvu, je ale potřeba ho loupat a krátce povařit. Chřest je pro náročnost pěstování a krátkou sezonu jen výběrová surovina, ale o to víc bychom měli doceňovat jeho současnou širokou dostupnost a gastronomické možnosti.