Suroviny
- cibule (malá ) 1 ks
- přepuštěné máslo (ghí máslo) 1 vrchovatá lžíce
- houby (lesní ) 150 g (velká hrst nebo menší hrst sušených)
- brambory (malé ) 3 ks
- bobkový list 2 ks
- nové koření 4 kuličky
- voda (nebo vývar) 1 l
- smetana (plnotučná ) 250 ml
- rýžová mouka 2 lžíce
- kopr (nasekaný ) 3 lžíce
- ocet (bzenecký ) 4 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- vejce 3–4 ks
- máslo kousek
- pepř celý 4 kuličky
- sůl
Postup přípravy
- Pokud budete používat sušené houby, namočte si je předem na hodinu do vody.
- Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Houby očistěte a pokrájejte je na 1,5 cm velké kostky, stejně tak brambory.
- V hrnci na ghí másle osmažte cibuli. Přidejte nakrájené houby, bobkové listy, pepř, nové koření a restujte další 3 minuty.
- Přidejte brambory, půl lžičky soli a zalijte vodou. Vařte pod pokličkou, dokud brambory nezměknou. To zabere přibližně 15 minut.
- Mezitím si v hrnku smíchejte smetanu s rýžovou moukou. Důkladně promíchejte, aby ve smetaně nezbyly hrudky.
- Jakmile jsou brambory měkké, přilijte smetanu s moukou a povařte další 3 minuty. Přisypte nasekaný kopr a rozklepněte do polévky 3 vejce.
- Počkejte 30 vteřin a pak polévku lehce promíchejte, aby se vejce roztrhala na větší kousky.
- Na závěr dochuťte octem, cukrem a solí. Polévku ozdobte plátkem másla a čerstvým koprem