Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kulajda s houbami a koprem bez lepku
Bez lepku nebo zahuštěná moukou, to už je ve finále jedno. Kulajda je naprosto famózní polévka, kterou doporučujeme úplně všem.
4 porce
Suroviny (4 porce)
- malá cibule 1 ks
- ghí máslo 1 vrchovatá lžíce
- lesní houby 150 g (velká hrst nebo menší hrst sušených)
- malé brambory 3 ks
- bobkový list 2 ks
- nové koření 4 kuličky
- celý pepř 4 kuličky
- voda nebo vývar 1 l
- plnotučná smetana 250 ml
- rýžová mouka 2 lžíce
- nasekaný kopr 3 lžíce
- bzenecký ocet 4 lžíce
- třtinový cukr 1 lžíce
- vejce 3–4 ks
- sůl
- kousek másla
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Pokud budete používat sušené houby, namočte si je předem na hodinu do vody.
- Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. Houby očistěte a pokrájejte je na 1,5 cm velké kostky, stejně tak brambory.
- V hrnci na ghí másle osmažte cibuli. Přidejte nakrájené houby, bobkové listy, pepř, nové koření a restujte další 3 minuty.
- Přidejte brambory, půl lžičky soli a zalijte vodou. Vařte pod pokličkou, dokud brambory nezměknou. To zabere přibližně 15 minut.
- Mezitím si v hrnku smíchejte smetanu s rýžovou moukou. Důkladně promíchejte, aby ve smetaně nezbyly hrudky.
- Jakmile jsou brambory měkké, přilijte smetanu s moukou a povařte další 3 minuty. Přisypte nasekaný kopr a rozklepněte do polévky 3 vejce.
- Počkejte 30 vteřin a pak polévku lehce promíchejte, aby se vejce roztrhala na větší kousky.
- Na závěr dochuťte octem, cukrem a solí. Polévku ozdobte plátkem másla a čerstvým koprem
P&G Foodies
Blog www.PGfoodies.com jsme začali psát po návratu z Anglie, kde jsme žili téměř celý rok. Díky strávenému času po boku kamarádky a šéfkuchařky Saimy Khan jsme začali vnímat jídlo úplně v jiných rozměrech. Začali jsme si ho užívat a naučili jsme se zpracovat zeleninu tak, že bez ní už nemůžeme být. Zároveň myslíme na to, aby jídlo i krásně vypadalo. Pomáhá to totiž k tomu, aby se naše rodina nebála něco "zdravějšího" ochutnat. Vyřadili jsme z jídelníčku lepek, rafinovaný cukr a snížili jsme příjem mléčných produktů, moc nám to vyhovuje a o tento způsob vaření se na blogu chceme podělit.
Vytvořili jsme si i vlastní e-shop www.honestmarket.cz s produkty, které nesmějí u nás v kuchyni chybět.