Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jahody
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jahody
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Recepty
Recepty
Karolína Kamberská
Pin it

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Jelení kýta s portským a pyré z kořenové zeleniny

Jelení kýta s portským a pyré z kořenové zeleniny

Jelení kýta s portským a pyré z kořenové zeleniny Zdroj: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

  • Zavřít
Jelení kýta s portským a pyré z kořenové zeleniny

Jelení kýta s portským a pyré z kořenové zeleniny Zdroj: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

Moje hodnocení
15x

Zvěřina je výsadou podzimu, a jestli na ni v řeznictví narazíte, určitě neváhejte a připravte si výtečnou pečínku. Portské víno a kořenová zelenina se postarají o báječnou chuť.

4 porce
120 minut
Seznam.cz banner

Maso

  • jelení kýta ( bez kosti) 800 g
  • špek 70 g

Marináda

  • dijonská hořčice 1 lžíce
  • med 2 lžíce
  • portské víno 200 ml
  • citronová šťáva 2 lžíce
  • olivový olej 5 lžic
  • pepř (čerstvě namletý)
  • bobkový list 2 ks
  • nové koření 5 kuliček
  • pepř celý 5 kuliček
  • jalovec 10 kuliček
  • mrkev 1 ks
  • petržel 1 ks
  • celer (menší ) 1/4 ks
  • cibule 1 ks
  • rozmarýn (několik snítek čerstvého rozmarýnu)

Na opečení

  • řepkový olej 4 lžíce

Pyré

  • mrkev (velká) 2 ks
  • petržel (velká ) 2 ks
  • celer 1/2 ks
  • sůl
  • tymián (čerstvý) 1 snítka
  • máslo 80 g

Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!

Odkaz

Karolína, domácí kuchařka

Všechny informace, videa a bonusové materiály k pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ZDE!

Postup přípravy

  1. Špek dejte na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul a dobře se s ním pracovalo. Potom ho nakrájejte na tenké nudličky a pomocí špikovací jehly nebo úzkého nože kýtu prošpikujte – protáhněte skrz ni tenké nudličky špeku. Pak připravte marinádu – smíchejte všechny ingredience včetně očištěné a nastrouhané kořenové zeleniny a posekané cibule. Maso důkladně potřete marinádou, vložte do mísy s víkem anebo do pevného sáčku a nechte 24 hodin marinovat v chladničce. Přibližně po dvanácti hodinách maso v marinádě otočte, abyste měli jistotu, že bude namarinované rovnoměrně.
  2. Druhý den maso vyndejte cca 2 hodiny předem, aby získalo pokojovou teplotu. Pak ho očistěte od marinády a tu uschovejte. Troubu rozpalte na 180 °C. Pokud maso nemá pravidelný tvar, svažte ho do úhledné pečínky pomocí kuchyňského provázku, díky tomu se rovnoměrněji propeče. Pak ho opečte na pánvi s řepkovým olejem tak, aby se po všech stranách zatáhlo, díky tomu zůstane šťáva v pečeni. Pak maso dejte do keramického pekáče s víkem, důkladně osolte, zalijte marinádou, podlijte 2 dcl vody, zakryjte a dejte péct cca na 2 hodiny. Mezitím maso několikrát podlijte vypečenou šťávou, otočte, a pokud je šťávy málo, přidejte trochu vody. Ke konci pečení zhodnoťte, zda má maso pěknou zlatavou kůrčičku, a pokud ne, dopečte již odkryté.
  3. Mezitím připravte pyré. S jeho přípravou začněte ideálně cca půl hodiny před dopečením masa, ale můžete ho klidně připravit dříve a přihřát, pokud se nechcete dostat do stresu. Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Dejte ji do hrnce, zalijte horkou vodou tak, aby byla ponořená, osolte a vařte cca 15 minut. Pak většinu vody slijte, ponechte jen cca 1 cm na dně, který vám trošku naředí pyré (lépe nechat méně a podle potřeby doplnit než naopak). Do hrnce přidejte máslo, počkejte, až se rozpustí a pak všechno promixujte do struktury hladkého pyré (nebo i hrubšího, pokud chcete). Teprve pak přidejte lístečky tymiánu sdrhnuté z větvičky, vmíchejte je, pak ochutnejte a podle potřeby pyré osolte. Zakryjte pokličkou, a pokud bude potřeba, před podáváním přihřejte.
  4. Po dvou hodinách maso vyndejte, zabalte do alobalu a nechte chvilku odpočívat, mezitím dodělejte šťávu: odškrábněte z boků pekáče přípečky, podle potřeby mírně nařeďte, rozmíchejte a nechce chvíli prohřát. Pokud by naopak byla šťáva příliš řídká, nechte ji trochu zredukovat. Hotovou šťávu ochutnejte, a pokud je to potřeba, dochuťte solí, kořením nebo ji zjemněte kouskem syrového másla. Maso pak nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou a pyré z kořenové zeleniny.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background
Karolína Kamberská

Zdroj receptu

Karolína Kamberská

Radost podle Karolíny Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky maso Prima Love pyré marináda kořenová zelenina

Návrhy pro vás

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru Recepty

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou Zelenina

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě Maso

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril Maso

Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi Vegetariánské

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky Sladké

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone Sladké

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi Maso

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi


Přečtěte si také

Recepty
Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Zelenina
Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Maso
Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Naučte se jednoduchý trik, jak rychle a bez námahy oloupat rajčata

Naučte se jednoduchý trik, jak rychle a bez námahy oloupat rajčata

Maso
Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril

Chléb naan s tandoori kuřetem – indická specialita jako stvořená na letní gril

Vegetariánské
Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Novinky
Letní čtení plné jídla – 6 tipů na knihy o gastronomii, které si můžete přečíst během prázdnin

Letní čtení plné jídla – 6 tipů na knihy o gastronomii, které si můžete přečíst během prázdnin

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní Recepty

Gratinované cukety plněné tarhoňou a kozím sýrem – oběd plný letních chutí a vůní

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone Sladké

Vlačný dort s jahodami a kokosem – elegantní moučník s náplní ze smetany a mascarpone

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Maso
Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi Maso

Dušené toskánské kuře s rajčaty a špenátem ve smetanové omáčce – výrazné chutě léta v jedné pánvi

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem Maso

Vepřové kotletky zapečené v alobalu se slaninou, žampiony, bramborem a sýrem

Zelenina
Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky Zelenina

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami Maso

Flamendr z vepřového masa podle Pepy Nemravy – masové nudličky v pikantní omáčce se zeleninou a houbami

Nápoje
Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Domácí ledové chai latté – recept na populární kořeněný nápoj krok za krokem

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů Nápoje

Kouzlo léta ve skleničce: Připravte svatojánskou ořechovku jako za starých časů

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách Nápoje

Ledové Matcha Strawberry Latté: Tříbarevný letní drink, který frčí v kavárnách

Těstoviny
Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Letní těstoviny s kalamáry, cherry rajčaty a hráškem – rychlý recept se středomořským šmrncem

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře Těstoviny

Sépiové černé špagety s krevetami a cuketou – tradiční italský recept s chutí moře

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem Ryby a mořské plody

Losos s bramborovo-chřestovým pyré, dušeným špenátem a citrusovým máslem

Polévky
Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Játrová zavářka do polévky – tradiční doplněk silných vývarů dodá chuť i výživové benefity

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku Polévky

Thajská brokolicová polévka – překvapí lehce pikantní chutí a krémovou konzistencí díky kokosovému mléku

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři Polévky

Rajčatová polévka s bílými fazolemi a tymiánem – proměňte zásoby ze spíže v rychlou a sytou večeři

Recepty
Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky Zelenina

Škola zavařování: Nakládané lilky v lehce pikantní marinádě na kyselo jsou báječné třeba na topinky

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Zelenina
Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi Vegetariánské

Smažený sýr v housce aneb tak trochu jiný smažák – perfektní náhrada burgeru, kterou připravíte doma na pánvi

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá Zelenina

Smažené batátové placičky podle Šona – vietnamská alternativa bramboráku je prostě skvělá

Sladké
Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Krupicové nočky s tvarohem a borůvkovou omáčkou – rychlejší verze oblíbené letní klasiky

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem Sladké

Tvarohový dort s malinami – lahodný moučník chutná a voní létem

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli Maso

Tacos s grilovanou panenkou a meruňkovou salsou: Sladko-pikantní symfonie chutí oživí letní tabuli

Saláty
Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Letní salát s krůtím masem, slaninou, fazolkami a jablkem – vydatné jídlo pro všední den

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny Saláty

Francouzský salát Niçoise – ideální letní oběd osvěží, zasytí i dodá bílkoviny

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Vegetariánské
Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Risi e bisi: Tradiční italské rizoto s hráškem a šunkou pochází z Benátek

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce Saláty
4

Letní salát s pečenými rozbouchanými brambůrkami – ideální příloha ke grilovačce

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení Přílohy

Těhotnej kuchař: České rizoto z pečeného kuřete – oblíbená klasika v perfektním provedení

prima-cnn-news

Volební průzkum v krajích: Spolu by ovládlo Prahu, jinde však koalici dýchá na záda SPD a spol Ruští vojáci byli zajati pouze drony a roboty. Ukrajinská armáda provedla neobvyklou operaci Hezky jsme si popovídali, ale on zasáhl další město. Trump popsal telefonát s Putinem

prima-zeny

Puf... a dvě princezny jsou v budoucnosti. Eleonora léčí Frederiku se zlomeným srdcem Veličenstva na festivalu: Slavní prozradili, kdy se cítili jako opravdoví králové a královny Bernášková o vztahu s dcerou: Držím si hranici rodiče, nechci, ať je po mně přecitlivělá

prima-zoom

Obrovské velryby s prsty na nohou Jakou barvu má měsíční svit? Zjistěte, proč ho pokaždé vidíme jinak Zlato lze vyrobit v laboratoři, vědcům se to už podařilo. Má to však jeden absurdní háček

prima-fresh

Nakládané pikantní okurky – výborné samotné i jako součást hamburgeru Pečená karotka s dukkah griliášem – sladká mrkev s křupavou posypkou Vepřový řízek naruby s cibulí a petrželkou – šťavnatý oběd dopečený v troubě

prima-cool

První fotka nového Harryho Pottera Proč je z MEGAN 2.0 takový propadák? Šéf studia odhalil největší chybu, která odradila mnoho diváků Superman je vydáván za obrovský finanční úspěch, realita je však jiná

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Amanda Bynes chce shodit. Přiznala užívání léku na hubnutí, který frčí mezi celebritami Xholakys chce seknout se svlékáním. V nové kariéře chce lidem pomáhat duševně Rychlé miliony českých influencerů: Sharlota a Stejk přiznali konkrétní částky

prima-living

Kdy se vrátí léto? Čeká nás týden přeháněk a bouřek. A pozor na klíšťata! František Ringo Čech žije ve finském srubu. Byl mezi prvními, kdo si takové bydlení pořídil Lichořeřišnice a echinacea umí okouzlit svými květy i léčivými účinky

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.