zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Byl dosažen limit pro přehrávání

Litujeme, ale na vašem účtu je přehráváno příliš mnoho videí zároveň. Pokud chcete pokračovat v přehrávání na tomto zařízení, prosím, ukončete přehrávání na jiných zařízeních. Více o limitech přehrávání videí na účtech s předplatným najdete na adrese https://ipri.ma/faqbr

Jelení kýta s portským a pyré z kořenové zeleniny
Spouštím video za 5s.
Sledujete: Jelení kýta s pyré z kořenové zeleniny

Jelení kýta s portským a pyré z kořenové zeleniny

Hodnoceno: 0x
Zvěřina je výsadou podzimu, a jestli na ni v řeznictví narazíte, určitě neváhejte a připravte si výtečnou pečínku. Portské víno a kořenová zelenina se postarají o báječnou chuť.
nad 2 hodiny
4 porce

Kulinární pořad Karolína, domácí kuchařka sledujte každou neděli na Prima LOVE!

reklama

Suroviny (4 porce)

Maso:

Na opečení:

Pyré:

Postup

  1. Špek dejte na chvíli do mrazáku, aby ztuhnul a dobře se s ním pracovalo. Potom ho nakrájejte na tenké nudličky a pomocí špikovací jehly nebo úzkého nože kýtu prošpikujte – protáhněte skrz ni tenké nudličky špeku. Pak připravte marinádu – smíchejte všechny ingredience včetně očištěné a nastrouhané kořenové zeleniny a posekané cibule. Maso důkladně potřete marinádou, vložte do mísy s víkem anebo do pevného sáčku a nechte 24 hodin marinovat v chladničce. Přibližně po dvanácti hodinách maso v marinádě otočte, abyste měli jistotu, že bude namarinované rovnoměrně.
  2. Druhý den maso vyndejte cca 2 hodiny předem, aby získalo pokojovou teplotu. Pak ho očistěte od marinády a tu uschovejte. Troubu rozpalte na 180 °C. Pokud maso nemá pravidelný tvar, svažte ho do úhledné pečínky pomocí kuchyňského provázku, díky tomu se rovnoměrněji propeče. Pak ho opečte na pánvi s řepkovým olejem tak, aby se po všech stranách zatáhlo, díky tomu zůstane šťáva v pečeni. Pak maso dejte do keramického pekáče s víkem, důkladně osolte, zalijte marinádou, podlijte 2 dcl vody, zakryjte a dejte péct cca na 2 hodiny. Mezitím maso několikrát podlijte vypečenou šťávou, otočte, a pokud je šťávy málo, přidejte trochu vody. Ke konci pečení zhodnoťte, zda má maso pěknou zlatavou kůrčičku, a pokud ne, dopečte již odkryté.
  3. Mezitím připravte pyré. S jeho přípravou začněte ideálně cca půl hodiny před dopečením masa, ale můžete ho klidně připravit dříve a přihřát, pokud se nechcete dostat do stresu. Zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kusy. Dejte ji do hrnce, zalijte horkou vodou tak, aby byla ponořená, osolte a vařte cca 15 minut. Pak většinu vody slijte, ponechte jen cca 1 cm na dně, který vám trošku naředí pyré (lépe nechat méně a podle potřeby doplnit než naopak). Do hrnce přidejte máslo, počkejte, až se rozpustí a pak všechno promixujte do struktury hladkého pyré (nebo i hrubšího, pokud chcete). Teprve pak přidejte lístečky tymiánu sdrhnuté z větvičky, vmíchejte je, pak ochutnejte a podle potřeby pyré osolte. Zakryjte pokličkou, a pokud bude potřeba, před podáváním přihřejte.
  4. Po dvou hodinách maso vyndejte, zabalte do alobalu a nechte chvilku odpočívat, mezitím dodělejte šťávu: odškrábněte z boků pekáče přípečky, podle potřeby mírně nařeďte, rozmíchejte a nechce chvíli prohřát. Pokud by naopak byla šťáva příliš řídká, nechte ji trochu zredukovat. Hotovou šťávu ochutnejte, a pokud je to potřeba, dochuťte solí, kořením nebo ji zjemněte kouskem syrového másla. Maso pak nakrájejte na plátky a podávejte se šťávou a pyré z kořenové zeleniny.

Jelení kýta s portským a pyré z kořenové zeleniny  Foto: Jelení kýta s portským a pyré z kořenové zeleniny; foto: archiv FTV Prima / Karolína domácí kuchařka

reklama

Sledujte celou epizodu