návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Jáhelník 2x jinak

do 1,5 hodiny
Jáhelník 2x jinak
Jáhelník 2x jinak Autor: blog Tvoříme domov
Jáhelník je velmi jednoduchý recept, který vám odpustí mnoho. Když se odkloníte od originálu se sušenými švestkami, můžete nahrazovat dle libosti jednotlivé suroviny (dokonce i jáhly lze doplnit dalšími obilovinami). Velmi snadno tak můžete vytvořit variantu veganskou nebo poctivě smetanovou.

Tipy od Kamily: 

Když použijete rýžové mléko, nemusíte díky jeho přirozené sladkosti poté tolik doslazovat. Pokud nejste příznivci rostlinného mléka, můžete použít samozřejmě i kravské; pokud vám nevyhovuje ani to, nahraďte mléko například jablečným nebo hruškovým moštem.

Kdyby se vám stalo, že jsou jáhly už měkké, ale v hrnci stále zbývá tekutina, můžete po sundání z ohně přidat zhruba 2–3 lžíce (podle množství zbývající tekutiny) vloček – jahelných, ovesných, pohankových… Můžete tak snadno zachovat „bezlepkovost“, nebo naopak ozvláštnit základní recept.

Článek

Smažená zmrzlina Foto:

10+ parádních receptů na horké dezerty

Potřebujete se v tomhle nevlídném počasí něčím rozveselit? Vyzkoušejte některý z našich horkých dezertů, nebudete litovat! :)

Do základní hmoty můžete přidat všelijaká semínka, rozmixované ořechy, koření, dokonce i zbylou obilnou kaši od snídaně – vždy však přidávejte s mírou a s ohledem na suroviny využité v náplni.

V tepelně upravovaných receptech vždy raději přidávám javorový sirup než med – zdravotní benefity medu se tepelnou úpravou ztrácejí, zvolit však můžete jakékoliv jiné tekuté či sypké sladidlo dle libosti (ideálně takové, které neobarví ostatní suroviny, jako to třeba rád dělá datlový sirup.)

Několik kroků dopředu k samotnému pečení – navrch před pečením vždy přidávám několik plátků másla, povrch je tak křupavější a krásně zlatý, pokud chcete zachovat veganskou variantu, použijte trochu kokosového oleje.

Postup

  1. V první řadě si nezapomeňte přečíst tipy od Kamily. Jáhly pořádně propláchněte pod horkou tekoucí vodou, abyste je zbavili případné hořkosti. Nasypte je do většího hrnce, přidejte špetku soli, zalijte (ne)mlékem a přiveďte k varu.
  2. Snižte plamen, přiklopte pokličkou a na mírném ohni vařte do změknutí nebo vyvaření veškeré tekutiny. Trvá to cca 20 minut.
  3. Nechte mírně vychladnout a poté vmíchejte javorový sirup dle chuti. V tuto chvíli máte základní surovinu pro přípravu skvělého dezertu, snídaně, oběda.
  4. Meruňky & mandle: Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček vymažte máslem nebo kokosovým olejem. Polovinu uvařených jáhel rozetřete na dno pekáčku.
  5. Nastrouhané hrušky smíchejte se škrobem a vanilkou. Směs rozetřete na první vrstvu jáhel. Meruňky (pokud jsou kyselejší, můžete slabě pocukrovat například kokosovým cukrem, rapadurou…) rozprostřete na vrstvu strouhaných hrušek a překryjte druhou polovinou jáhel.
  6. Poklaďte plátky másla (pokud chcete) a posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby a pečte zhruba 40–50 minut, krásně dozlatova.
  7. Švestky, koření & maková drobenka: Troubu předehřejte na 180 °C. Pekáček vymažte máslem nebo kokosovým olejem.
  8. Připravte si drobenku: v robotu společně rozmixujte mák, ovesné vločky, máslo, cukr, vlašáky a skořici. Odložte stranou.
  9. Polovinu uvařených jáhel rozetřete na dno pekáčku. Nastrouhaná jablka smíchejte se škrobem a voňavým kořením. Směs rozetřete na první vrstvu jáhel.
  10. Povidla rozetřete na vrstvu jablek a překryjte druhou polovinou jáhel. Posypte makovou drobenkou a pečte v troubě zhruba 40–45 minut.

Jáhelník 2x jinak 2 Foto: Jáhelník 2x jinak 3 Foto: Jáhelník 2x jinak; foto: blog Tvoříme domov

Tvoříme domov Foto:

Doma chutná nejlépe!

Blog Tvoříme domov vznikl z jednoho zásadního důvodu – abych se na mateřské nezbláznila. Jsem obyčejná holka s běžnými zájmy, která však pohlíží na jídlo jako na svátek. Mám úctu k surovinám, které nechci „zabít“ zbytečnými průmyslovými produkty. Moje recepty jsou proto velmi jednoduché, často jen ze základních surovin a vždy bez chemie.

Chci ukázat, že zdravé jídlo nebo jeho varianty nemusí být jen podivně vypadající hrouda na talíři. Zároveň však vím, že občas přijde den, kdy si prostě musíme dopřát nějaké bolestné (takové mám tak třikrát do týdne :). Z toho důvodu jsem si oblíbila dezerty nebo chcete-li sladkosti, které poskytnou vše, co naše nervy potřebují, aniž bychom z nich museli mít velké výčitky. Bílou mouku vždy doplním tou celozrnnou, bílý cukr nahrazuji třtinovým nebo jej nepoužiji vůbec a sladím třeba datlemi.

Můj pohled na jídlo je možná jiný, nicméně nijak extrémní. Prostě vyznávám zdravý rozum. Protože bez buřtu pečeného nad ohněm to v létě prostě nejde!