Suroviny
- slunečnicový olej 2 lžíce
- velká cibule nakrájená nadrobno 1 ks
- velká mrkev, oškrábaná a nastrouhaná 1 ks
- cukr krupice 1 lžička
- rajčatové pyré 1 lžíce
- čerstvý bobkový list 1 ks
- krájená rajčata (konzervovaná krájená rajčata) 1 plechovka (400 g)
- voda 400 ml
- malá kapusta, oddělte 12 pěkných listů 1 ks
- mleté vepřové maso 250 g
- mleté hovězí maso 250 g
- dlouhozrnná rýže, 5 minut ji předvařte a pak sceďte 160 g
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
- tmavý celozrnný chléb k podávání
Postup přípravy
- Nejprve připravte omáčku. Olej rozehřejte v silnostěnném kastrolu. Smažte na něm polovinu cibule a všechnu mrkev asi 5 až 10 minut doměkka. Přidejte cukr a rajčatové pyré a smažte ještě minutu, pak přidejte bobkový list, rajčata a vodu. Omáčku dobře osolte a opepřete.
- Listy kapusty spařte 2 minuty ve vroucí osolené vodě, pak je propláchněte studenou a nechte dobře okapat.
- V misce promíchejte oba druhy masa, předvařenou rýži, sůl, pepř a zbylou cibuli. Do středu každého listu dejte vrchovatou lžíci náplně a list sbalte do závitku.
- Švem dolů vložte do kastrolu na omáčku těsně vedle sebe, aby se nerozbalovaly. Na nízkém stupni vařte přikryté asi 45 minut.
PRIMA TIP: Golubci se často podávají posypané čerstvým koprem a se zakysanou smetanou.
Golubci – plněné kapustové listy v rajčatové omáčce Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD