Suroviny
- slunečnicový olej 2 lžíce
 - cibule (velká, nakrájená nadrobno) 1 ks
 - mrkev (velká, oškrábaná a nastrouhaná) 1 ks
 - cukr krupice 1 lžička
 - rajčatové pyré 1 lžíce
 - bobkový list 1 ks
 - krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
 - voda 400 ml
 - hlávková kapusta (malá, oddělte 12 pěkných listů) 1 ks
 - mleté vepřové maso 250 g
 - mleté hovězí maso 250 g
 - dlouhozrnná rýže (5 minut ji předvařte a pak sceďte) 160 g
 - chléb (tmavý celozrnný k podávání)
 - sůl
 - čerstvě namletý pepř
 
    
    
Postup přípravy
- Nejprve připravte omáčku. Olej rozehřejte v silnostěnném kastrolu. Smažte na něm polovinu cibule a všechnu mrkev asi 5 až 10 minut doměkka. Přidejte cukr a rajčatové pyré a smažte ještě minutu, pak přidejte bobkový list, rajčata a vodu. Omáčku dobře osolte a opepřete.
 - Listy kapusty spařte 2 minuty ve vroucí osolené vodě, pak je propláchněte studenou a nechte dobře okapat.
 - V misce promíchejte oba druhy masa, předvařenou rýži, sůl, pepř a zbylou cibuli. Do středu každého listu dejte vrchovatou lžíci náplně a list sbalte do závitku.
 - Švem dolů vložte do kastrolu na omáčku těsně vedle sebe, aby se nerozbalovaly. Na nízkém stupni vařte přikryté asi 45 minut.
 
PRIMA TIP: Golubci se často podávají posypané čerstvým koprem a se zakysanou smetanou.
Připravte si plněné papriky s rajskou omáčkou podle navodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE