Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Černá omáčka s plíčky
Suroviny (4 porce)
- švestková povidla 100 g
- vepřové plíčky 500 g
- červené víno 300 ml
- perník na strouhání 10 g
- mrkev 1 ks
- Petržel 1 ks
- menší cibule 2 ks
- Sádlo 1 lžíce
- hladká mouka 10 g
- celý pepř
- nové koření
- Bobkový list
- Sůl
Postup
- Plíčky očistíme, rozpůlíme a necháme půl hodiny máčet ve studené vodě. Potom je vložíme do hrnce s horkou vodou, osolíme a vaříme doměkka.
- Cibuli, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Na hlubší pánvi je na rozehřátém sádle orestujeme dohněda. Zastříkneme vínem, přidáme dva bobkové listy, několik kuliček nového koření a černého pepře. Jakmile se víno částečně vyvaří, přimícháme povidla a necháme alespoň půl hodiny probublávat. Nakonec zahustíme trochou perníku a mouky rozklechtané ve vodě.
- Uvařené plíčky nakrájíme na malé kousky. Přidáme je do omáčky a necháme ještě pár minut provařit. Podáváme horké.
Černá omáčka s plíčky. Foto: Regionální kuchařka
REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA
Chuťový místopis Čech, Moravy a Slezska
Petra Pospěchová
Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.
Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, Jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.
Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše, nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.
Vydává nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyjde na podzim 2013