Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Černá omáčka s plíčky

4 porce
do 2 hodin
Černá omáčka s plíčky
Černá omáčka s plíčky Autor: Regionální kuchařka
Mezi slezskými omáčkami prý bývala nejoblíbenější černá s klobásami, připravovaná ze „smažených sliv“ čili povidel. Ve svátek se dělávala z vývaru a třeba i s vínem, ve všední dny často jen z vody. Ačkoliv je nejčastější s klobásami, populární bývala také verze, kde klobásu nahradily vepřové plíčky.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Plíčky očistíme, rozpůlíme a necháme půl hodiny máčet ve studené vodě. Potom je vložíme do hrnce s horkou vodou, osolíme a vaříme doměkka.
  2. Cibuli, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Na hlubší pánvi je na rozehřátém sádle orestujeme dohněda. Zastříkneme vínem, přidáme dva bobkové listy, několik kuliček nového koření a černého pepře. Jakmile se víno částečně vyvaří, přimícháme povidla a necháme alespoň půl hodiny probublávat. Nakonec zahustíme trochou perníku a mouky rozklechtané ve vodě.
  3. Uvařené plíčky nakrájíme na malé kousky. Přidáme je do omáčky a necháme ještě pár minut provařit. Podáváme horké.
Reklama

Černá omáčka s plíčky  Foto: Regionální kuchařka

Černá omáčka s plíčky. Foto: Regionální kuchařka

 

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA

Regionální kuchařkaChuťový místopis Čech, Moravy a Slezska

Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, Jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše, nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Vydává nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyjde na podzim 2013

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama