Uznáváme, že vařit z Coca-Coly je trochu dekadentní. Ale kdy jindy si užít nějaký kulinářský úlet, než právě nyní, v době hojnosti, ochutnávání a jídla? Cola má navíc tu správnou hlubokou karamelovou chuť. Tak potěšte své děti a pro jednou jim colu dopřejte alespoň v v tomto americkém koláči.
Vyzkoušejte dekadentní americký koláč na plech z Coca-Coly
Jak už to tak bývá se spoustou amerických receptů i tento je malinko šílený, hrozně jednoduchý a návykově dobrý. Také nevíte, jak to ti Američané dělají, že smíchají v míse pár věcí a mají z toho něco “wow”? Tentokrát budete péct buchtu vláčnou a lehkou jako sen s jedinečnou příchutí coca coly!
Potřebujte:
• 250 g hladké mouky
• 1/2 kypřicího prášku do pečiva
• 1 lžička jedlé sody
• 200 g hnědého přírodního cukru
• 4 lžíce kakaa
• 1 špetka soli
• 250 g změklého másla
• 1/2 hrnku podmáslí
• 200 ml Coca-Coly
• 2 vejce
Na polevu:
• 4 lžíce másla
• 3 lžíce kakaa
• 6 lžic coca coly
• 1 hrnek moučkového cukru
• 1 hrnek nasekaných vlašských (nebo jiných) ořechů
Postup:
1) Smíchejte v jedné míse všechny sypké suroviny: mouku, sodu, prášek do pečiva, cukr, sůl. Kromě kakaa.
2) Smíchejte ve druhé míse podmáslí a vejce a dobře je spolu prošlehejte.
3) V hrnci povařte colu, máslo a kakao téměř k varu.
4) Svařenou colovou směs nechte mírně vychladnout a přilijte ji k suché směsi. Pak zapracujte také vejce s podmáslím a vše spojte a promíchejte.
5) Těsto nalijte na pekáč vyložený pečicím papírem. Vložte do trouby předehřáté na cca 180 °C.
6) Zatímco se bude koláč péct (asi 30-40 minut), připravte si polevu.
7) V kastrůlku rozehřejte máslo, colu, kakao a až se spojí, sundejte s plotny a přimíchejte moučkový cukr a ořechy podle chuti. Pokud je poleva příliš tekutá, přidejte ještě trochu cukru. Polevu nechte stát a po vyjmutí koláče z trouby ho ještě horký polevou potřete.
8) Nechte důkladně vychladnout a podávejte.
Autor: Kamila Ulčová