Těsto
- máslo 250 g
- moučkový cukr 150 g
- žloutek 1 ks
- mléko 3 lžíce
- hladká mouka 400 g
- kypřicí prášek do pečiva 1 sáček
- kakao 30 g
Tvarohová náplň
Postup přípravy
- Nejprve si připravte těsto. Máslo utřete s cukrem a poté zapracujte žloutek a mléko. Mouku smíchejte s kakaem a kypřicím práškem, přidejte k máslové hmotě a vypracujte pevné těsto (můžete nechat pracovat robota a třecí metlu).
- Těsto rozdělte na dvě části (cca na poloviny, ale jedna může být větší a tu použijte na spodek buchty), z každé vytvarujte váleček, zabalte do fólie a dejte alespoň na půl hodiny do mrazáku, aby ztuhlo.
- Rozpalte troubu na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Na náplň nejprve z bílků, půlky cukru a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh. V druhé míse smíchejte tvaroh, žloutky, druhou polovinu cukru, solamyl/gustin a mléko. Sníh opatrně zamíchejte do tvarohové směsi.
- Velký plech (30 x 40 cm) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou (nebo plech lehce namočte a vyložte pečicím papírem). Z mrazáku vyndejte jeden váleček těsta (máte-li různě velké, vezměte ten větší) a nastrouhejte ho na plech. Prsty hoblinky lehce umačkejte.
- Náplň nalijte na nastrouhaný spodek těsta a na něj nastrouhejte druhou půlku těsta (je lepší si tak třetinu těsta nastrouhat mimo a prsty ho pak přesnést do krajů, kam se struhadlem špatně dostává).
- Pečte v troubě asi 30–40 minut, pak otevřete dvířka a nechte v troubě zcela vychladnout.
Vyzkoušejte také recept na jednoduchý hrnkový perník s čokoládovou polevou podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE