Balkánské plněné lilky a šafránová rýže
Zdroj: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň
Balkánské plněné lilky a šafránová rýže
Zdroj:
Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň
K některým jídlům najdete vztah, až když poznáte atmosféru jiných zemí, a tak trochu si ji zamilujete. Pak toužíte si jí špetku ukrást domů... Plněné lilky s voňavým kořením a roztodivnou náplní najdete v kuchyni chorvatské, řecké, bulharské i turecké.
4 porce
90 minut
balkánská
Postup přípravy
-
Lilky opláchněte, odkrojte stopku a podélně je rozpulte. Lžící vydlabejte dužinu tak, aby zbyl asi 0,5 cm silný okraj. Dužinu pokrájejte na kousky, promíchejte se solí a dejte na asi 20 minut do síta "vypotit", aby se zbavila části vody.
-
V pánvi na 3 lžících oleje opečte plátky cibule a česneku dozlatova a pak opečte i okapaný a osušený lilek. Přidejte rajčata, rozinky, cukr, petrželku, citronovou štávu i kůru, skořici, římský kmín a chilli. Opepřete, je-li třeba osolte a zvolna duste asi 15 minut, občas zamíchejte – jde o to, aby omáčka zhoustla a zesílila svoji chuť.
-
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Vydlabané lilky vyskládejte do zapékací misky, jejich vnitřky potřete zbývajícím olejem a naplňte vrchovatě směsí. Misku zakryjte a dejte péct na 50 minut. Nemusíte podlévat, ale mějte lilky dobře zakryté.
-
Rýži propláchněte několikrát vodou a nechte ji okapat. Šafrán namočte do vývaru. V kastrole rozehřejte olej a rýži na něm opečte dosklovita. Přilijte vývar, ochutnejte, případně přisolte. Tekutiny by měl být 1,5násobek objemu rýže. Přiveďte k varu, ztlumte plamen na minimum a pod pokličkou duste asi 20 minut. Hotovou rýži promíchejte s petrželkou.
-
Upečené lilky polijte vypečenou šťávou a podávejte s rýží.
Náš tip: Nejlepší recepty z lilku nejdete právě zde!