Suroviny
- olivový olej
- máslo 25 g
- cukr krupice (světlý přírodní) 50 g
- pekanové ořechy 100 g
- jablka (červená nebo zelená) 2 ks
- směs listových salátů (nebo směs bílé a červené čekanky) několik hrstí
Zálivka
- pomerančová kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
- pomerančová šťáva z 1 pomeranče
- dijonská hořčice 1 lžička
- bílý vinný ocet 1 lžíce
- extra virgin olivový olej 3 lžíce
- mořská sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Plech lehce vytřete olejem. V pánvi promíchejte máslo s cukrem a při nízké teplotě zahřívejte, až se cukr rozpustí, občas promíchejte. Do vzniklého karamelu vmíchejte ořechy a obalte je v něm – dávejte pozor, horký karamel umí pěkně popálit. Ořechy vsypte na připravený plech a lžící je rozestřete do jedné vrstvy a nechte je vychladnout.
- Na zálivku promíchejte v míse kůru, šťávu, hořčici, ocet a olej. Zálivku ochutnejte a případně přidejte ocet nebo olej, nakonec ji osolte a opepřete. Z jablek vykrojte jádřinec, nakrájejte je na tenké plátky a v míse promíchejte se salátovými lístky, nakonec posypte pekany.
PRIMA TIP: Pokud chcete tento salát servírovat jako hlavní jídlo, doplňte ho natrhaným uvařeným nebo grilovaným kuřecím masem.
Inspirujte se i dalšími ryze americkými recepty
I oblíbený salát Caesar má americký původ. Připravte si ho podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE