Neworléanská muffuletta – jižanský obložený chléb ve stylu zero waste

Moje hodnocení
1x

Návštěva New Orléans, jižanského města s krásnou koloniální čtvrtí, v bezpočtu filmů zvěčněným hřbitovem francouzského střihu a atmosférou unavené dekadence, je vždycky nezapomenutelná, ale nebyla by úplná bez úžasného kousku tamní kuchyně. Muffuletta vznikla stylem z nouze ctnost jako jídlo pro zaměstnance tamních četných italských restaurací na konci dne, kdy bylo třeba zužitkovat zbylé zásoby. Geniální.

2 porce
20 minut
americká

Suroviny

Postup přípravy

  1. Chléb rozkrojte jako dortový korpus na poloviny. Střídku obou polovin hojně potřete nálevem z olivového salátu nebo olivovým olejem, spodní půlku o něco víc. Máte-li, poklaďte plátky rajčat.
  2. Začněte vrstvit plátky uzenin, navrch dejte plátky sýra. Doprostřed dejte hromádku olivového salátu a rozestřete ji, aby zůstal asi 1 cm od okrajů chleba volný. Přiklopte polovinou chleba a obě půlky stiskněte nebo přitlačte k sobě, aby nasákly olejem a nálevem ze salátu. Ostrým nožem pak muffulettu rozkrájejte na dílky.
  3. Chcete-li, můžete muffulettu ještě před krájením krátce, asi 5 minut, zapéct v troubě předehřáté na 180 °C.

PRIMA TIP: Muffuletta sama je senzační „recyklovaný“ výtvor a stejně tak recyklovaný je i olivový salát. Neworleanští restauratéři a majitelé stánků měli údajně ve zvyku koncem měsíce zužitkovat všechny zbylé naložené chuťovky tak, že je spojili do jednoho celku v jakousi chuťovku univerzální. V ledničce vám sklenice vydrží ještě dlouho a nepochybně se stane dobrou partnerkou nakládaných okurek.

Budete potřebovat asi 200 g nakládaných oliv plněných papričkami, po cca 60 g vypeckovaných černých oliv a nakládané zeleniny po italsku, 2 velké feferonky, 3 až 4 nakládané cibulky, 2 lžíce kaparů, 1 středně velký nakrájený stroužek česneku, 1 lžičku sušeného oregana, čerstvě umletý černý pepř, 2 lžičky čerstvé citronové šťávy a 2 lžíce olivového oleje. Olivy a všechnu zeleninu sceďte z původních nálevů a rozmixujte se zbylými přísadami nahrubo. Vzniklou chuťovku přesuňte do vysterilizované sklenice a uchovejte v chladu. Chuť muffuletty, její vzhled i vrstvení surovin stejně jako chuť a složení olivového salátu nikdy nejsou stejné, protože málokdy zůstává v kuchyni přesně to samé, ale pikantní směs oliv, kvalitních uzenin a sýrů i vláčnost chleba zaručuje, že jde vždy o unikátní, New Orléansem vonící dobrotu.

Připravte domácí focacciu podle návodného videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty