Suroviny
- ciabatta (nebo focaccia) 1 ks
- saláty (olivový salát, viz Prima tip) 200 g
- šunka (italská nebo běžná) 4–6 plátků
- salám (pikantní italský) 6–8 plátků
- mortadela 4–6 plátků
- sýr provolone (nebo jiný polotvrdý sýr) 3–4 plátky
- rajčata (nakrájená na plátky)
- mozzarella (není nutné)
Postup přípravy
- Chléb rozkrojte jako dortový korpus na poloviny. Střídku obou polovin hojně potřete nálevem z olivového salátu nebo olivovým olejem, spodní půlku o něco víc. Máte-li, poklaďte plátky rajčat.
- Začněte vrstvit plátky uzenin, navrch dejte plátky sýra. Doprostřed dejte hromádku olivového salátu a rozestřete ji, aby zůstal asi 1 cm od okrajů chleba volný. Přiklopte polovinou chleba a obě půlky stiskněte nebo přitlačte k sobě, aby nasákly olejem a nálevem ze salátu. Ostrým nožem pak muffulettu rozkrájejte na dílky.
- Chcete-li, můžete muffulettu ještě před krájením krátce, asi 5 minut, zapéct v troubě předehřáté na 180 °C.
PRIMA TIP: Muffuletta sama je senzační „recyklovaný“ výtvor a stejně tak recyklovaný je i olivový salát. Neworleanští restauratéři a majitelé stánků měli údajně ve zvyku koncem měsíce zužitkovat všechny zbylé naložené chuťovky tak, že je spojili do jednoho celku v jakousi chuťovku univerzální. V ledničce vám sklenice vydrží ještě dlouho a nepochybně se stane dobrou partnerkou nakládaných okurek.
Budete potřebovat asi 200 g nakládaných oliv plněných papričkami, po cca 60 g vypeckovaných černých oliv a nakládané zeleniny po italsku, 2 velké feferonky, 3 až 4 nakládané cibulky, 2 lžíce kaparů, 1 středně velký nakrájený stroužek česneku, 1 lžičku sušeného oregana, čerstvě umletý černý pepř, 2 lžičky čerstvé citronové šťávy a 2 lžíce olivového oleje. Olivy a všechnu zeleninu sceďte z původních nálevů a rozmixujte se zbylými přísadami nahrubo. Vzniklou chuťovku přesuňte do vysterilizované sklenice a uchovejte v chladu. Chuť muffuletty, její vzhled i vrstvení surovin stejně jako chuť a složení olivového salátu nikdy nejsou stejné, protože málokdy zůstává v kuchyni přesně to samé, ale pikantní směs oliv, kvalitních uzenin a sýrů i vláčnost chleba zaručuje, že jde vždy o unikátní, New Orléansem vonící dobrotu.
Připravte domácí focacciu podle návodného videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE