Suroviny
- vlašské ořechy (vyloupané ) 100 g
- rozmarýn (najemno nasekaný ) 1 lžička
- citronová kůra (najemno nastrouhaná ) 1/2 lžičky
- olivový olej 1 lžíce
- cukr krupice 1 lžička
- krémový sýr 100 g
- gorgonzola (dolce nebo jiný měkčí sýr s modrou plísní) 80 g
- zakysaná smetana 60 g
- sůl
- čerstvě namletý pepř (černý )
K podávání
- řapíkatý celer (kousky jablka nebo preclíky)
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Ořechy, rozmarýn a citronovou kůru dejte na pekáč, pokapejte olivovým olejem, posypte troškou cukru, osolte a opepřete. S pekáčem pak několikrát zatřeste, aby se ořechy obalily v oleji a bylinkách. Pečte asi 5 minut, aby byly horké, a dávejte pozor, ať je nespálíte. Pak je vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
- Asi ¾ ořechů rozmixujte v kuchyňském robotu nebo mixéru a nasypte do misky. Přidejte krémový sýr, modrý sýr se zakysanou smetanou a dobře zamíchejte, aby vznikla jemná krémová pasta s křupavými ořechy. Podle potřeby dochuťte.
- Podávejte s celerovými stonky, kousky jablka nebo preclíky.