Garden & Kitchen

Zapečené cuketovo-bramborové noky s omáčkou z modrého sýra

Moje hodnocení
10x

Noky si snadno můžete připravit domácí a podávat je s nějakou famózní omáčkou. Co kdybyste ale do klasického těsta přidali trochu ze zásob letní cukety a vše společně s omáčkou nakonec zapekli? Za nás parádní nápad, který oceníte ve chvílích velkého hladu nebo na přelomu léta a podzimu.

1 porce
60 minut

Suroviny

Omáčka

Postup přípravy

  1. Brambory předem uvařte nebo upečte celé ve slupce. Nechte vychladnout, oloupejte a propasírujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Cuketu nastrouhejte najemno a nechte 10–15 minut stát. Poté rukama vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte k bramborám.
  3. Vyklepněte žloutek, přisypte mouku, sůl a vše zpracujte v těsto. Podle potřeby můžete přidat o něco více mouky.
  4. Hrnec s vodou přiveďte k varu a vodu osolte.
  5. Těsto na pomoučeném vále rozdělte na 4 části. Z každé části vyválejte dlouhý úzký váleček a nožem odkrojte noky dlouhé 2 cm.
  6. Noky hoďte do vroucí vody a jakmile vyplavou nahoru, vyndejte je a dejte na tác.
  7. Listy mangoldu odtrhejte od řapíku, překrojte na menší části, dejte do mísy a spařte vroucí vodou. Spařený mangold sceďte a vymačkejte přebytečnou vodu.
  8. Cibuli a česnek pokrájejte najemno. Na lžíci oleje a lžíci másla nechte zesklovatět cibuli, poté přidejte pokrájený česnek a vše další minutu restujte.
  9. Přisypte vrchovatou lžíci mouky a vařečkou vše promíchejte a 2–3 minuty mouku zarestujte. Jíšku zalijte smetanou na vaření, metličkou prošlehejte a za stálého míchání povařte 5–7 minut.
  10. K omáčce přidejte rozdrobený sýr s modrou plísní a nechte ho v omáčce rozpustit. Nakonec do omáčky zamíchejte 30 g nastrouhaného parmazánu. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Do vzniklé omáčky vmíchejte mangold a uvařené noky.
  11. Troubu předehřejte na 180 °C horký vzduch. Zapékací mísu vymažte máslem. Noky s omáčkou dejte do zapékací mísy, posypte zbylým sýrem a dejte do trouby zapéct na 20 minut.

TIP: Místo mangoldu můžete do omáčky vmíchat 200 g osmahnutých žampionů, 200–300 g osmahnutého kuřecího masa nebo 200 g spařeného špenátu. Noky budou chutnat skvěle i na tento způsob.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Garden & Kitchen


Přečtěte si také

Recepty