Suroviny
- vařené brambory (nastrouhané ) 300 g
- cuketa (najemno nastrouhaná ) 200 g
- žloutek 1 ks
- polohrubá mouka 170–200 g
- sůl 1/2 lžičky
Omáčka
- cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- hladká mouka 1 vrchovatá lžíce
- smetana na vaření 300 ml
- gorgonzola (nebo niva) 100 g
- mangold 6 listů
- parmazán 40 g
- olivový olej
- máslo
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Brambory předem uvařte nebo upečte celé ve slupce. Nechte vychladnout, oloupejte a propasírujte nebo nastrouhejte na jemném struhadle.
- Cuketu nastrouhejte najemno a nechte 10–15 minut stát. Poté rukama vymačkejte přebytečnou vodu a přidejte k bramborám.
- Vyklepněte žloutek, přisypte mouku, sůl a vše zpracujte v těsto. Podle potřeby můžete přidat o něco více mouky.
- Hrnec s vodou přiveďte k varu a vodu osolte.
- Těsto na pomoučeném vále rozdělte na 4 části. Z každé části vyválejte dlouhý úzký váleček a nožem odkrojte noky dlouhé 2 cm.
- Noky hoďte do vroucí vody a jakmile vyplavou nahoru, vyndejte je a dejte na tác.
- Listy mangoldu odtrhejte od řapíku, překrojte na menší části, dejte do mísy a spařte vroucí vodou. Spařený mangold sceďte a vymačkejte přebytečnou vodu.
- Cibuli a česnek pokrájejte najemno. Na lžíci oleje a lžíci másla nechte zesklovatět cibuli, poté přidejte pokrájený česnek a vše další minutu restujte.
- Přisypte vrchovatou lžíci mouky a vařečkou vše promíchejte a 2–3 minuty mouku zarestujte. Jíšku zalijte smetanou na vaření, metličkou prošlehejte a za stálého míchání povařte 5–7 minut.
- K omáčce přidejte rozdrobený sýr s modrou plísní a nechte ho v omáčce rozpustit. Nakonec do omáčky zamíchejte 30 g nastrouhaného parmazánu. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem. Do vzniklé omáčky vmíchejte mangold a uvařené noky.
- Troubu předehřejte na 180 °C horký vzduch. Zapékací mísu vymažte máslem. Noky s omáčkou dejte do zapékací mísy, posypte zbylým sýrem a dejte do trouby zapéct na 20 minut.
TIP: Místo mangoldu můžete do omáčky vmíchat 200 g osmahnutých žampionů, 200–300 g osmahnutého kuřecího masa nebo 200 g spařeného špenátu. Noky budou chutnat skvěle i na tento způsob.
Zapečené cuketovo-bramborové noky s omáčkou z modrého sýra 2 Zdroj: Garden & Kitchen